Lotta är en volontär med stort hjärta

Lotta Ledin och deltagaren Mats
Lotta Ledins farbror levde i hemlöshet och när han dog testamenterade han pengar till Stockholms Stadsmission. Då väcktes tanken hos Lotta om att börja engagera sig som volontär i Stockholms Stadsmission.
-- Jag känner att jag går i farbror Ernsts fotspår. Som volontär känner jag mig delaktig och att jag kan göra skillnad för människor i hemlöshet och utanförskap, säger Lotta Ledin.

Det är tisdagseftermiddag och det är full fart i köket på St Paul. Solen skiner in genom fönstren och ett gäng volontärer förbereder kvällens middagsgemenskap. Lotta står och brer närmare 120 mackor som sedan en annan volontär lägger leverpastej och ost på. De är snabba och effektiva. Det märks att de är vana att göra det här.

Mötena är de viktigaste

Lotta har jobbat som volontär inom Stockholms  Stadsmission i nio år nu.

– De möten vi volontärer har med deltagarna är det viktigaste. Den tillit som blir mellan oss är inget man kan förstå om man inte är volontär, säger Lotta Ledin.

Lotta volontärarbetar runt 25 timmar varje vecka och under de nio år hon jobbat inom Stockholms Stadsmission har hon volontärarbetat i många olika verksamheter som Stockholms Stadsmission driver.

– Det som är bra är att man kan välja vilken verksamhet som passar en själv, säger Lotta.

Fin stämning

Klockan är kvart i fem och om 15 minuter ska dörrarna öppnas men redan nu kommer de första middagsgästerna in. De är på gott humör och Lotta får en bok med allsånger av en av deltagarna. Carina som jobbar i St Paul blir uppbjuden till dans av en annan våryster deltagare och de tar en svängom i matsalen. Många av deltagarna som kommer är kända ansikten för volontärerna. När de ser Lotta och de andra volontärerna skiner de upp och börjar direkt prata med dem om saker som hänt sedan sist de sågs. Det är en fin stämning mellan dem.

"St Paul är guld för människor"

De flesta deltagarna brukar komma till St Paul på de aktiviteter som är här. Det är mycket på gång i St Paul. I söndags var det Söndagsgudstjänst med frukost, idag är det Middagsgemenskapen och på dagarna kan deltagarna komma hit för att få en knapp isydd i kläderna, lära sig datakunskap, gympa eller äta lunch. 
Lotta ställer sig vid disken ute i matsalen på St Pauls.

– Nu ska vi snart börja servera soppan och dela ut mackorna till deltagarna. Det här stället är guld för människor, det betyder så mycket för deltagarna säger volontären Lotta Ledin och blir snabbt infångad i ett nytt samtal med en annan deltagare.

Text & bild: Anna Z Ek