Engagerade besökare leder danskurs

Lasse och Margaretha
För Lasse och Margaretha har dansen alltid varit en passion. Den har förenat dem i över 30 år sedan de träffades på Hågelbyparken 1989. Genom åren har de utvecklat sina färdigheter och lärt sig olika dansstilar, men det är den sociala biten och mötet med likasinnade som är deras drivkraft. Nu vill de hjälpa fler att våga vara med.

Mötesplats Mariatorget erbjuder en mängd olika aktiviteter för besökare som söker gemenskap. Samtalsgrupper, yoga och mindfulness är några exempel på aktiviteter som leds av utbildad personal.

Vid sidan av de aktiviteter som leds av proffs finns det nu även möjlighet för besökare att arrangera egna aktiviteter som de tror kan skapa mervärde för fler. Något som Lasse och Margaretha nappade på.

- Man kunde föreslå aktiviteter som mötesplatsen kan erbjuda besökare under eftermiddagar och det var många som önskade just dans. Några visste att vi kan dansa ganska bra. Sedan frågade Debbie (Vägledare) om vi kunde tänka oss att vara med och ansvara för danskursen, och det gjorde vi gärna, säger Lasse.

Margaretha fortsätter.

- Vi har pratat länge om att vi skulle vilja ha dans som en social eftermiddagsaktivitet. Det är ju jätteviktigt att få röra sig, framför allt för äldre.

Lasses och Margarethas danskurs kommer att äga rum varje måndag kl. 14 under hela sommaren. De första tillfällena kommer man att lära sig foxtrot, för att sedan ges chansen att lära sig fler dansstilar.

Lassa och Margaretha

Lasse och Margaretha har själva varit aktiva på dansbanor i flera decennier och fann varandra genom den. 

- Vi har dansat i många år, och vi träffades på dans. Hågelbyparken 1989, för över 30 år sedan, berättar Margaretha med ett leende.

Dansen blev en naturlig del av deras liv, och de upptäckte att det var ett fantastiskt sätt att träffa likasinnade och umgås utan att alkohol spelade någon roll.

- Man dansar inte bättre när man dricker, och tror man det så kan jag meddela att det tyvärr inte är så. Det är det bättre att man lär sig grunderna för att på så sätt våga dansa. 

Margeretha
Margaretha

- Förhoppningen med danskursen är att deltagare ska lära sig dansa enkla danser som de kan använda sig av i vardagslivet. När de är på en tillställning eller när det spelas musik som de känner att de vill dansa till, så ska de våga. Det är aldrig för sent att lära sig. Dans kan du hålla på med tills du är 100 år, så länge du har hälsan i behåll.