”Det är min favoritplats”

Caroline Nilsson, vägledare Mötesplats Vårberg
2023-12-11
Det är ungdomskväll på Mötesplats Vårberg och snart börjar tonåringarna att anlända. Förberedelserna är i full gång, kvällens skattjaktspris göms, spel och pyssel ställs fram och i köket förbereds mat och fika.

Eftersom föranmälan inte krävs vet inte personalen på förhand hur många som kommer, men det dröjer inte länge förrän lokalerna fylls av liv och röster från ungdomar som i en jämn ström anländer till mötesplatsen.

Ungdomsgruppen riktar sig till tonåringar mellan 13–18 år och är en plats för gemenskap, aktiviteter och lärande. Caroline, som är vägledare på Mötesplats Vårberg berättar om att gruppen skapades för att vara en trygg plats för unga. En plats där det tillsammans går att utvecklas, lära och växa.

– Vi ville även undersöka vilka saker de är intresserade av och om det finns något vi kan ta in som ger dem kunskap om saker som är viktiga i livet. Vi har till exempel bokat in ett besök med RSFU i början av nästa år, berättar hon.

Nya vänskaper och upplevelser

Lokalen har fyllts av ungdomar som spelar spel, äter mellis, går mellan rummen, skrattar och leker med sina vänner. Ungdomarna vill gärna berätta om allt som är bra med gruppen och pratar glatt och i munnen på varandra. De har hela tiden koll på nya personer som anländer och hälsar och vinkar till sig dem.

– Det är fett kul här tycker jag, för du känner typ alla och är vän med alla, berättar en av deltagarna.

En annan berättar:
– Vi gör pizza, vi lagar mat, vi går till Gröna Lund, går på bio, vi gör jättemånga roliga grejer. Jag gillar att komma hit.

Det är flera som räcker fram sina mobiler för att visa filmer från Gröna Lund, bilder på hur deras tårta såg ut i tårttävlingen och filmklipp från när de dansar i pysselrummet.

– Vi brukar spela spel och pyssla. Vissa dagar får vi baka, det tycker jag är jätteroligt. Ofta går alla tjejer går in i det där rummet och har högtalare och vi dansar.

mötesplats vårberg

En trygg plats

Gruppen har varit i gång sedan efter sommaren och erbjuder ett brett spann av aktiviteter och innehåll som ungdomarna i viss mån kan vara med och styra.

– När vi hade vår första träff så visste vi inte alls vilka som skulle komma eller hur många vi skulle bli. Då började vi med att deltagarna fick skriva lappar med saker de vill ha här, vad de tycker är roligt och vad de vill göra. Det var allt från att bowla och baka till att göra smycken och besöka Gröna Lund. Sedan sammanställde vi allt – och många av sakerna har vi faktiskt gjort, berättar Caroline.

Hon fortsätter med att berätta vad som ska hända ikväll.

– Idag har vi plockat fram några spel och kommer servera mat. Idag blir det lite mackor, fika, glass och vår kock står och gör en omelett just nu. Det är ganska fritt, vi kanske erbjuder en aktivitet, som att titta på en film, men det är inget tvång att vara med. Det kan vara att de vill ha en egen stund, få umgås med kompisar eller nya personer i sin ålder – att bara få vara.

Det är tydligt att det finns många vänskaper och en stark samhörighet i gruppen. Många har hittat varandra genom ungdomsgruppen och kände inte varandra sedan tidigare.

Den här platsen tycker jag är så himla rolig och jag har lärt känna jättemycket vänner som jag på riktigt älskar nu. Hon är en av dem såklart, säger en av ungdomarna vid bordet och pekar på en tjej som sitter bredvid henne.

  Jag tycker att alla i personalen är jättesnälla här. Här har jag fått göra saker jag aldrig gjort förut, till exempel besöka Gröna Lund. Det här är min favoritplats att vara på. Jag är tacksam för alla här, för de är jättesnälla.

Mötesplats Vårberg är en trygg mötesplats för gemenskap och stöd, här erbjuds allt från basbehovstöd till sammanhang för barn, unga och familjer. Mötesplats ungdom äger rum på torsdagar kl. 15.30-18.