Rädda ett barns sommarlov!

Flicka tittar in i kamera
2023-05-19
2023 blir ett tufft år, det var experterna överens om redan vid årsskiftet. Kriserna som drabbar oss alla slår extra hårt mot dem som redan lever i utsatthet. Vi på Stockholms Stadsmission möter många av dem dagligen och nu när sommarlovet närmar sig blir det ännu tyngre för alla de barnfamiljer som redan kämpar med ekonomin.

När skolor och fritids stänger blir barnen inte bara av med rutiner och trygga vuxna, de går också miste om lunchen och tvingas ofta klara sig själva när föräldrarna måste jobba. Det i sin tur får många vuxna att känna skuld och otillräcklighet.

Maja och hennes familj är några av alla som inte har råd att göra något på sommarlovet. Därför sitter hon och hennes syskon oftast bara hemma i lägenheten. Trots två deltidsjobb har mamman inga pengar till aktiviteter och ibland inte ens råd med mat månaden ut.

Barn och kvinna badar i sjö.

Kollot stärker både barn och vuxna

Stockholms Stadsmission kan erbjuda, till exempel vår unika kolloverksamhet! När andra kollon ofta bara tar emot barnen, har vi anpassat upplägget och välkomnar både barn och föräldrar. Tack vare dina och andras gåvor kan vi se till att familjer, som annars inte har råd att åka i väg, får en semester tillsammans! De får tid att umgås och ha roligt och kan släppa oron och vardagsstressen under en hel vecka.

Aktiviteter och mättande måltider

Våra två idylliska gårdar ligger vackert i en skog alldeles vid Mälaren och det finns en liten båt att åka ut med. Vi fyller dagarna med roliga aktiviteter och god mat. Ofta gör vi sådant som hör sommaren till, som att bada eller spela fotboll. Men vi har också mer uppstyrda aktiviteter som skattjakt, talangshow och tipspromenader. Och när barnen inte har något annat för sig kan de springa barfota i gräset eller stoppa munnarna fulla av blåbär, smultron och vinbär. Med din hjälp slipper de sina bekymmer för en stund. 

Kollot är fantastiskt på många sätt. När barnen kommer tillbaka till skolan efter lovet kan de berätta om allt roligt de gjort, precis som alla andra. De har också fått känna att de klarar av saker och har färdigheter som är värdefulla. Och tiden tillsammans stärker familjebanden, samtidigt som familjerna lär känna andra och träffar nya vänner. Det betyder mycket, särskilt för dem som lever i olika grad av isolering.

Kollo gör skillnad!

•  Serverar regelbundna måltider och mellanmål.

•  Erbjuder ett roligt lov med en mix av aktiviteter och avkoppling.

•  Stärker barnens självkänsla. Här blir de sedda och bekräftade.

•  Ledarna är goda förebilder och förmedlar allas lika värde.  

Barnen behöver din hjälp!

Snart är det dags igen och i sommar siktar vi på att ta emot ungefär 220 barn och föräldrar för att ge dem sommarminnen för livet. Men vi behöver din hjälp för att det ska bli verklighet. Har du möjlighet att ge en gåva?