Hoppa till huvudinnehåll

Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Barn och unga

Barn som badar på strand i solnedgång.
Alla barn som bor eller befinner sig i ett land har rättigheter och barnens rättigheter ska respekteras överallt i samhället, varje dag. Grunden för en trygg och hälsosam uppväxt för barn och unga är att må bra, att ha tillgång till utbildning och att få känna sig delaktig i samhället.  

Stockholm är en alltmer segregerad stad där trångboddheten breder ut sig, de ekonomiska klyftorna ökar och där alla inte har samma möjligheter till bra utbildning. Det drabbar barnen.  

Vi erbjuder skolor och mötesplatser där alla barn och unga är välkomna, terapi och samtalsstöd och kollo under loven. Hos oss får varje barn och ungdom chansen att berätta sin livshistoria, känna sig betydelsefull och får tid att utveckla trygga relationer.  

Vår roll är att stå på barnens sida och kräva förändring när vi ser att samhället inte lever upp till sitt ansvar – att alltid se till barnets bästa.

Dina rättigheter som barn

  • Du har rätt att vara med och bestämma
  • Du har rätt till kunskap och information
  • Alla barn och ungdomar är lika mycket värda
  • Du har rätt att vara den du är
  • Du har rätt att må bra och vara trygg
  • Ingen får göra dig illa 
  • Du har rätt att få vara med din familj 
  • Du har rätt till utbildning
  • Du har rätt till lek, fritid, kultur och vila 

Källa: Barnombudsmannen (utdrag ur FN:s Barnkonvention) 

Vill du veta mer om barn och ungas situation?

I Stockholms Stadsmissions årliga barn- och ungdomsrapport hittar du fakta och statistik om barn och unga och de riskfaktorer de utsätts för under uppväxten. I den senaste rapporten kan du läsa om psykisk ohälsa.
Läs rapporterna

Boenden för unga

Aktiviteter och stöd för unga

Unga Station

Är du ung och kämpar med livet? Unga Station är en mötesplats för barn, unga och familjer men alltid på barnens villkor. Du kan få stöd av någon av våra barnombud och delta i aktiviteter på dina villkor.
Läs om Unga Station - för barn och unga på deras villkor

Barn och familjekollo

Har du svårt att ha råd med semester? Du är välkommen till barnkollo eller familjekollo hos Stockholms Stadsmission. Barn och familjer med begränsade resurser prioriteras.
Mer om sommarkollo Unga Station

Blå Husets fritidsgård

Blå Husets fritidsgård i Tensta finns för unga mellan 13 och 20 år. Du är välkommen att delta i aktiviteter som musikstudio, gå en kurs eller ta en fika på caféet. Huset är en mötesplats för barn och ungdomar i hela området.
Mer om fritidsgården