Kronprinsessan Victoria besökte våra verksamheter i Hallunda

Kronprinsessan Victoria delar ut smör bakom deli-disken på Matmissionen i Hallunda.
2023-08-28
Onsdagen den 23 augusti besökte Kronprinsessan vår second hand-butik och Matmissionen i Hallunda, båda verksamheter med ett stort fokus på arbetsträning.

Sedan 2010 är Kronprinsessan Victoria beskyddare av Stockholms Stadsmission och har genom åren besökt flera av våra verksamheter. I våras besökte hon vårt delningsboende i Vega. Förra veckan hade turen kommit till vår second hand-butik och Matmissionen i Hallunda. Second hand-butiken är en av våra tre outlet-butiker och har ett brett utbud av bland annat kläder, möbler, media och böcker. Matmissionens utbud består uteslutande av livsmedel som annars hade riskerat att bli matsvinn och här handlar medlemmar för en tredjedel eller mindre av vanligt butikspris. Både Matmissionen och våra second hand-butiker möjliggör för fler att närma sig arbetsmarknaden genom arbetsträning.

Syftet med besöket var att visa hur Stockholms Stadsmissions medarbetare jobbar med att stödja deltagare att tillgodose sina basbehov, få meningsfull sysselsättning och stöd på vägen till egen försörjning.

Kronprinsessan Victoria på rundtur i second hand-butiken i Hallunda.
Kronprinsessan på rundtur i second hand-butiken i Hallunda.

Rundtur i second hand-butik och samtal om arbetsträning

Besöket började i second hand-butiken i Hallunda centrum där butikschef Lena Hallander tog med Kronprinsessan på en rundtur i butiken medan hon förklarade hur outlet-konceptet fungerar. Efter rundturen fick Kronprinsessan träffa en deltagare som arbetstränar och höra vad det betyder att få stöttning till en meningsfull sysselsättning och känna sig behövd.

Kronprinsessan Victoria pratar med en deltagare som arbetstränar på second hand-butiken i Hallunda.
Kronprinsessan Victoria träffar en deltagare som arbetstränar på second hand-butiken i Hallunda.

Att kunna handla billigare mat betyder mycket

Därefter gick besöket vidare till Matmissionen, vår sociala matbutik, som ligger en kort promenad bort. Johan Rindevall, chef för Matmissionen och butikschefen Reza Alizadeh visade Kronprinsessan runt i butiken medan de berättade om allt från vilka produkter det säljs mest av till ökade medlemssiffror. Med runt i butiken följde även Johanna, en medlem som tidigare arbetstränat på Matmissionen. Hon berättade vad Matmissionen betyder för henne genom att erbjuda billigare mat och en arbetsplats att gå till.

– Du hittar ju inte alla varor som finns i andra matbutiker här, eftersom det beror på vilka donationer som kommer in. Men att varorna är billigare, gör att jag kan fortsätta låta min son gå på sin träning, säger Johanna.

Bakom deli-disken i butiken fick Kronprinsessan Victoria också hjälpa till att dela ut smör till kunder tillsammans med Anette Afzelius, enhetschef för medlemskap och app.

Kronprinsessan Victoria delar ut smör bakom deli-disken på Matmissionen i Hallunda.
Kronprinsessan delar ut smör bakom deli-disken på Matmissionen i Hallunda.