Arbetsträningen på Remake gav Viktoria ett efterlängtat nytt jobb

Händer som lagar en väska.
När du kliver in på Remake Stockholms Stadsmissions ateljé i Farsta är det som att kliva in i vilken exklusiv modebutik som helst. Skyltdockorna är för dagen klädda i blommiga jackor av linnetyg och på klädställningarna hänger en kreativ jeanskollektion i lappteknik tillverkad av olika jeansnyanser. Remake är en av Stockholms Stadsmissions sociala företag som erbjuder arbetsträning för människor som av olika anledningar befinner sig långt ifrån den ordinarie arbetsmarknaden.

Remake är Stockholms Stadsmissions modevarumärke där varje plagg är unikt och skapat av gåvor till verksamheten, i form av textilier. Märket har blivit uppmärksammat i modebranschen och tilldelades Damernas Världs Guldknappen 2021 för en kombination av trendkänsla, återbruk och socialt arbete. Remake Stockholms Stadsmissions drivs som ett icke vinstdrivande socialt företag med arbetsintegration som mål, med syftet att deltagarna ska utvecklas genom arbetsträning och i nästa steg mot en anställning eller utbildning.

– Under 2021 arbetstränade 766 personer inom Stockholms Stadsmissions sociala företag. Drygt 30 procent av de som arbetstränade hos oss förra året har gått vidare till arbete eller studier. Stoltheten och vetskapen om den skillnad vi gör motiverar oss att fortsätta driva och utveckla verksamheten, säger Johanna Kock, verksamhetsområdeschef Arbetsintegration.

Johanna Kock. Foto: Jenny Lagerqvist
Johanna Kock, Stockholms Stadsmission

Hon påpekar att arbetsträningen ger flera positiva effekter för deltagarna. En viktig del är känslan att vara en del av samhället som ger ett stort egenvärde hos de som har stått utanför den ordinarie arbetsmarknaden en längre tid. Rutiner och självförtroende ger en bättre livskvalitet hos många. Alla personer som arbetstränar tilldelas en handledare, tillsammans skapar de en plan utifrån individuella förutsättningar och mål.

– Vi arbetar målinriktat med kompetensutveckling av våra handledare. Vi har till exempel ett nytt samarbete med Stadsmissionens folkhögskola där vi har tagit fram en handledarutbildning för alla medarbetare i Stockholms Stadsmissions sociala företag, berättar Johanna Kock.

Betydelsefullt med arbetsträning

Viktoria arbetstränar på Remake sedan några månader tillbaka. Arbetsuppgifterna består bland annat av att klippa till tyger efter mallar, sy ihop delar och kvalitetssäkra plagg.

 – Jag hade sytt en del förut, så jag trodde att det här arbetet och den här platsen nog skulle passa mig. Och tänk, nu har jag sytt jeans som har sålts på NK! Det är väl inte så dåligt?

Innan hon började på Remake Stockholms Stadsmission, arbetstränade hon under några månader på Stockholms Stadsmissions second hand-butik på Hagagatan i Vasastan. Från att aldrig tidigare arbetat i butik blev hon positivt överraskad av hur roligt jobbet var. Men i samband med att Viktoria blev tvingad att flytta, och privatlivet därmed blev lite rörigt, kände hon att hon behövde söka sig till en lugnare arbetsplats.

Viktoria arbetstränade på Remake. Foto: Jenny Lagerqvist
Viktoria i Remake Stockholms syateljé. 

– Jag trivdes i butiken men det blev stressigt att hela tiden ha kundkontakt. Samtidigt var inte arbetstiderna så bra för min situation. I samband med flytten kände jag att jag behövde landa och få det lugnare omkring mig. Här på Remake Stockholms Stadsmission är det lugn och ro, och ordning och reda, berättar hon.

Viktoria har sökt otaliga arbeten den senaste tiden. Men eftersom hon har varit borta från arbetslivet ett tag, och dessutom inte har ett cv med en tydlig röd tråd, försvårar det hennes chanser till en fast anställning.

 – Mitt cv är väldigt brokigt vilket gör att arbetsgivarna har svårt att greppa min kompetens. Jag har gjort allt möjligt i mitt yrkesliv, arbetat med administration på kontor, som lastbilschaufför, sekreterare och yrkeschaufför. Jag har haft svårt att veta vad jag vill göra, säger hon.

– Möjligheten till arbetsträning på Stockholms Stadsmission har varit väldigt betydelsefull. Här har jag även fått hjälp av en yrkescoach som har varit ett bra stöd i mina tankar kring nästa steg. Jag känner att jag mår bra av rutiner och är på väg in på arbetsmarknaden igen.

Supported emplyment - stöttning genom anställning

Johanna Kock berättar att Stockholms Stadsmission arbetar med så kallad Supported Employment, en värdegrundsbaserad arbetsmetod som hjälper verksamheter och medarbetare att ge stöd åt människor som vill in på arbetsmarknaden genom en anställning.

– Metoden handlar om en motkraft mot kortsiktiga lösningar. Att rusta människor för ett arbete, coacha dem framåt och matcha rätt personer med rätt företag, säger hon. Viktorias tid inom Stockholms Stadsmission är snart över. Arbetsträningen har lett till ett nytt arbete som hon börjar på inom kort. Det är ett så kallat nystartsjobb.

– Tack vare det fina arbetsintyget från Stockholms Stadsmission tänkte Arbetsförmedlingen på mig när de fick in förfrågan om det här nystartsjobbet. Jag hade nästan gett upp efter alla nej jag hade fått. Men så hände det, jag blev faktiskt erbjuden tre jobb samtidigt, och tackade ja till det här, berättar Viktoria.

– Jag är som klippt och skuren för det här jobbet. Det är ett litet nystartat företag och jag ska administrera löner, ha hand om beställningar, svara i telefonen och vara allt-i-allo. Behöver de en chaufför så kan jag rycka in där också, skrattar hon.

Viktoria känner en lättnad över att tjäna egna pengar och klara sig helt själv. Dessutom ser hon fram emot att slippa fylla i alla blanketter till olika myndigheter, som man behöver göra när man både är arbetslös och behöver söka ekonomiska bidrag.

– Pappersarbetet blir en extra börda som skapar ännu mer ångest för att man inte har ett jobb. Man måste verkligen vara stark för att orka. Nu kan jag äntligen lägga min fritid på att vara ledig i stället. Jag ser fram emot att få börja ”arbeta på riktigt” och klara mig själv, avslutar hon.