
– Det är vid middagsbordet som vi faktiskt möter varandra. Där samlas vi och delar med oss av vår dag. Det som varit bra, och det som varit jobbigt. Måltiden är en viktig pusselbit i att skapa en trygg punkt i vardagen, i ett större perspektiv än att bara mätta magen, säger Paul Svensson.
Matfattigdom - en verklighet som finns i Sverige
När Paul växte upp var det samtalen kring måltiderna som formade honom. Han är samtidigt medveten om att långt ifrån alla får uppleva den gemenskap som en middag med familjen ger. I över tio år har Paul engagerat sig i den svenska skolmaten, där han mött en verklighet som vittnar om den matfattigdom som finns i Sverige.
Måndagarna i en skolmatsal visar en verklighet många av oss inte ser. Det är den veckodag då det går åt som mest mat, eftersom flera elever inte har haft möjlighet att äta sig ordentligt mätta under helgen. Så ska inget barn behöva ha det.
Paul Svensson, kock, krögare och kokboksförfattare
Varje måltid är ett tillfälle att lära oss av varandra
Att äta tillsammans ger också ett tillfälle att lära oss av varandra, menar Paul.
– I skolans värld finns något som kallas för pedagogisk lunch, där lärare äter tillsammans med eleverna. Jag ser varje måltid med andra som ett tillfälle att lära sig. Hur vi förhåller oss till varandra, till andra och till oss själva. Oavsett om det är en lunch med en lärare, middag med mormor och kusinerna eller ett snabbt mellanmål med syskonen efter skolan, sker ett slags utbyte vid måltiden. Det är ofta här vi skapar våra mest grundläggande värderingar.
När kvällsmaten ska lagas mitt i veckan utvecklas vi som mest, resonerar Paul.
– Det är med familjen vi vågar testa nytt, prova oss fram och skapa nya kombinationer.
Paul Svensson är kock, krögare och kokboksförfattare. Han brinner för minskat matsvinn genom hälsosamma rätter lagade från grunden, vilket speglas i hans matlagning, kokböcker och tv-program. Foto: Håkan Gustafsson