Nio år lång och osäker bostadsresa äntligen över

Selda fick stadigvarande boende genom Stockholms Stadsmission. Foto: Jenny Lagerqvist.
2023-11-22
Under flera år bodde Selda och hennes två söner aldrig större än i en etta och ägde aldrig några egna möbler. Nu har de äntligen hittat en plats som de kan kalla hemma på riktigt.

När vi träffar Selda, 35 år, i hennes lägenhet i Bandhagen har hon just fått ett glädjande telefonsamtal. Lägenheten som hon har hyrt i andra hand under två år ska bli hennes; hon ska få ta över förstahandskontraktet. För första gången i Sverige kommer hon och hennes två söner att ha ett hem som de själva bestämmer hur länge de vill bo i. Det innebär slutet på en nio år lång och osäker bostadsresa, där det aldrig tidigare har funnits någon sådan garanti.

Vi har flyttat så ofta och varit med om så mycket, så för oss är denna lägenhet den finaste i världen.

Lägenheten ligger i änden av byggnaden med fönster i tre riktningar. Utanför fönstren på östra sidan dånar gröna linjen förbi med tre minuters mellanrum. Från andra sidan hörs vilda barnskrik från förskolan som håller till i byggnaden bred vid. Om man från köket vänder blicken norrut ser man Bandhagen centrum med butiker och tunnelbanestation. Många skulle ha svårt att bo med så många intryck och höga ljud nära intill sig, men för Selda är platsen den tryggaste på jorden.

– Ingen av oss i familjen tänker på att det låter mycket. Vi har flyttat så ofta och varit med om så mycket, så för oss är denna lägenhet den finaste i världen. Det är jättesvårt att få tag på ett förstahandskontrakt i Stockholm, så för oss har den här lägenheten allt.

Inget permanent hem

Selda kom till Sverige som ensamstående på grund av det inbördeskrig som sedan 2011 har drivit halva Syriens befolkning på flykt. Med sig till Sverige hade hon sina söner Maher och Ayham, idag 11 och 9 år gamla. Familjen placerades först på ett privat asylboende, där de trängdes i ett rum och sov på madrasser i mitten av rummet. Där skulle de bo i åtminstone fyra år, enligt överenskommelsen med asylboendet, men efter drygt tre år bestämde sig fastighetsägaren tvärt för att sälja fastigheten. Familjen behövde flytta ut omgående och socialtjänsten hade inget nytt boende att erbjuda.

Ett hem är det viktigaste som finns för att man ska må bra.

Det första Selda behövde göra var att i ren desperation hitta tak över huvudet – även om det fick bli genom en hotelljour som hon knappt visste hur hon skulle ha råd att betala. Det andra var att kontakta Stockholms Stadsmission.

– Människorna som arbetar för Stockholms Stadsmission är otroliga. Den medmänskligheten och värmen går inte att hitta någon annanstans. Hjälp från dem kommer alltid från hjärtat.

När Selda tidigare arbetstränade för kommunen kom Stockholms Stadsmission förbi då och då för att dela ut broschyrer och informera om sina olika verksamheter. När läget nu plötsligt blivit akut hjälpte organisationen henne att betala det dyra jourhotellet under en vecka. Samtidigt började de leta efter en ny, mer långsiktig, boendelösning åt Selda.

– Det var en mycket tuff period för mig och mina pojkar. Jag mår bra när mina barn mår bra, men hotelljouren var väldigt stökig och rummet saknade egen toalett. Det var så oroligt där att mina pojkar blev rädda och vägrade använda den gemensamma toaletten. Till slut ville vi bara komma därifrån.

En välkommen vändning

Efter tre veckor lyckades Stockholms Stadsmission hitta ett studentrum i Solna där familjen kunde bo en kort tid, därefter en lägenhet i andra hand i Huddinge där de blev kvar ett år. Sedan kom möjligheten att flytta in i lägenheten i Bandhagen – den lägenhet vi nu står i och som snart ska bli hennes och pojkarnas på riktigt.

– Det här är den första lägenheten i Sverige där vi inte alla delar rum, och första gången vi sover i riktiga sängar. Ett hem är det viktigaste som finns för att man ska må bra. Känner du oro över din boendesituation så tänker du inte på något annat, särskilt som ensamstående förälder.

Selda fick boende via Stockholms Stadsmission. Foto: Jenny Lagerqvist.
Seldas dröm är att arbeta som förskollärare och hjälpa andra. Foto: Jenny Lagerqvist

Innan kriget och flykten till Sverige utbildade Selda sig till förskollärare, en utbildning som hon nu kompletterar för att bli legitimerad även i Sverige. Hennes dröm är att som förskollärare kunna hjälpa andra familjer som är i samma situation som hon själv har befunnit sig i.

– Jag känner att jag har fått så mycket av Stockholms Stadsmission att jag vill

hitta sätt att ge tillbaka. I förskolan träffar man mycket människor och jag kommer att vara väldigt vaksam över om någon familj behöver lite extra stöd. Då behöver de veta att Stockholms Stadsmission finns och att det finns hjälp att få.

Förmedlar bostäder utifrån behov

Stockholms Stadsmissions bobyrå förmedlar, förvaltar och matchar bostäder. Bobyrån fungerar som en minihyresvärd och riktar sig till människor som står utanför den ordinarie bostadsmarknaden. Förmedlingen av lägenheter görs efter behov och inte kötid. Stor vikt läggs på att matcha hyresgäst med rätt bostad och erbjuda stöd utifrån varje individs behov.