”Jag fick ringa runt till vänner för att låna taxipengar till akuten”

Mamma och dotter sitter i vardagsrum.
En tuff ekonomisk period har gjort hål i många människors plånböcker. Inte minst för ensamstående småbarnsföräldrar. Stockholms Stadsmission möter Sandra, 35, som knappt har råd med mat och blöjor till sina två barn när månadens räkningar är betalda.

Vi värnar om deltagarnas integritet. Personerna på bilden har därför inget med texten att göra. Sandra heter egentligen något annat.

Kriget i Ukraina och en allt värre inflationskris har lett till att priserna stigit på i stort sett allt från mat till bensin och hyra. Många har tvingats leva på en mycket stram budget. De som saknar inkomst och kämpar med att få pengarna att räcka till det allra mest basala, som mat, blöjor och kläder har det värst. Många föräldrar har behövt försöka hitta billigare alternativ, men det har ofta inneburit att de har fått göra avkall på näringsvärde och kvalitet. 

Sandra, 35, är en av småbarnsföräldrarna i Sverige som tagit den ekonomiska smällen hårt. Varje dag är en tuff kamp för att få ihop det med pengarna. Vid månadens slut har hon sällan råd med det som många ser som det allra nödvändigaste i en familj.

– Som ensamstående är det omöjligt att spara. Under hela månaden så skriver jag prioriteringslistor för att klara mig. Mina barn blir bara äldre och äldre. När de ser sina klasskompisar med nya prylar undrar de varför de inte kan få likadana. Eftersom vi inte har råd så är vi mest ute och letar leksaker i naturen. Det går att hitta roliga saker på gatan och i skogen. Mitt äldsta barn är sex år och tjatet om att börja spela fotboll har dragit i gång. Men i samband med prisökningarna överallt i samhället fick jag försöka förklara varför vi inte har råd med fotbollsträningar just nu. Vi måste betala inkassokraven först, men mina barn har svårt att förstå den biten.

Mamma och dotter i sitt hem

Sandra är en av många ensamstående föräldrar som söker sig till Stockholms Stadsmission för att underlätta vardagen. Mötesplats Hässelby besöker hon dagligen. Hit kommer många barnfamiljer för tillgången till mat, gemenskap, gruppaktiviteter, aktiviteter för unga samt vägledning och juridisk rådgivning.

– Den här platsen är perfekt. Jag kommer hit och pratar lite med mina kompisar och äter middag och sen får mina barn träffa andra och leka av sig. Jag får också möjligheten att prata med andra föräldrar som befinner sig i liknande situation som mig och vi kan tipsa varandra om hur vi kan göra våra ekonomiska situationer bättre. Många som kommer hit har det lika tufft som mig, vissa ännu svårare. Medan våra barn leker i de olika rummen så sitter vi vuxna och delar med oss av våra erfarenheter kring att vara föräldrar och att ständigt kämpa med ekonomin. Mötesplats Hässelby uppskattas väldigt mycket av många.

 

”När räkningarna är betalda har vi knappt över för att köpa mat och blöjor”

Finns det en del basala saker som ni fått strunta i?
– Jag har varit tvungen att planera ordentligt och prioritera räkningar då jag inte har haft råd att betala allt samma månad. Så då har jag i flera fall bara tagit beslutet att det får vänta. Några räkningar har hamnat på inkasso eftersom att jag inte har haft möjlighet att betala. När räkningarna äntligen är betalda brukar det vara svårt för mig att ha råd med mat och blöjor. Barnen vet inte om att ekonomin är så illa, tack och lov. Det är för dyrt med leksaker. Vi åker till Stockholms Stadsmissions mötesplatser istället och så får barnen spela pingis och leka här. Men det vore verkligen fint att ha mer saker att leka med hemma. Om jag kunde spara pengar hade det gått till att köpa sparkcyklar till mina två barn. 

”Jag fick ringa runt till vänner för att låna taxipengar till akuten”

Hur hanterar du det oförutsägbara ?
– När ett av barnen blev sjuk fick jag ringa runt till vänner för att låna taxipengar till akuten, eftersom att jag inte har någon bil. Jag har även lånat pengar av mina vänner för att ha råd med medicin till mina barn flera gånger. 

Hur ser du på framtiden?
– Jag är väldigt tacksam att vi har tak över huvudet. Det finns folk som har det värre och som lever på gatan. Men visst skulle jag vilja ha det lite bättre, men den tiden kommer. Jag har precis fått ett nytt jobb som kommer ge mer pengar till familjen. Jag använder ungefär 500 kronor varje vecka för mat och lagar stora grytor. Tack vare det så slipper barnen gå hungriga. De är inte kräsna, så det jag lägger på bordet är det som serveras. Varsågod och ät, säger jag helt enkelt.

Vad vill du ge dina barn som du inte har råd med nu?
– Sparkcyklar. De hade älskat det!