”För oss i hemlöshet är det alltid dåligt väder”

Judor, en av besökarna på Bocenter på Fleminggatan 115 i Stockholm.
2023-03-22
Stockholms Stadsmissions verksamhet BoCenter erbjuder olika sorters stöd till män som befinner sig i akut hemlöshet. Här går det att få frukost, lunch och det finns även tillgång till dusch och möjlighet att tvätta kläder. Judor är en av männen som ofta kommer hit och här berättar han mer om vad verksamheten betyder för honom i det dagliga.

Vinterkylans hårda tag om Stockholm börjar släppa. Utanför BoCenter på Fleminggatan 115 skiner morgonsolen och några meter bort står ett sällskap med barnvagnar och njuter mot husfasaden. Men de flesta som befinner sig på trottoaren denna tidpunkt vill helst bara gå inomhus för att sova eller äta frukost. Många i kön till ingången kan vittna om kampen att inte ha någonstans att ta vägen när staden släcker ner. En av dem är Judor, som lever i hemlöshet. 
– För oss spelar det ingen roll om det är sommar, vår, höst eller vinter. Det är alltid dåligt väder för den utan tak över huvudet. Oavsett väder och dag på året så gör vi vad vi kan för att klara oss med det vi har. Det är det som gäller. 

Lokalen BoCenter i Stockholm

Mitt i stan bland alla människor kan det ibland kännas som att man är helt utlämnad och ensam.

Judor är en av cirka 120-140 personer som dagligen besöker BoCenter. Akutboendet riktar sig till män i hemlöshet och är en dygnet runt-verksamhet där människor kan få stöd och hjälp på olika sätt. Exempelvis i kontakter med olika myndigheter. Judor är utmattad efter en jobbig vecka men berättar att hans främsta fokus just nu är att hitta lösningen för att få en stabilare grund att stå på i sitt liv. Det handlar framför allt om en egen bostad och ett jobb.  
– Jag har gjort en del fel i mitt liv som lett till svåra konsekvenser och därför är det väldigt fint att Stockholms Stadsmission försöker hjälpa mig när jag nu kämpar med att först och främst skaffa ett boende. Jag har rest mycket men aldrig varit i ett annat land där man kan få mat, kläder, boende och psykologiskt stöd på samma sätt som man får här. Det gör mig glad att den här möjligheten finns. Det är fint att det finns människor som bryr sig om andra som har en svår situation. Mitt i stan bland alla människor kan det ibland kännas som att man är helt utlämnad och ensam. Alla har så bråttom och ingen verkar ha tid över. Stockholms Stadsmission har det för den som befinner sig i hemlöshet. För tre år sedan var jag helt desperat för att få ett boende och någon visade mig BoCenter. Det förändrade mitt liv. Jag hoppas att samma sak händer andra utsatta.

På vilket sätt har BoCenter hjälpt dig i ditt liv? 
– Att veta att det finns en plats som serverar mat hela tiden gör mycket för själva psyket som utsatt. Att det i värsta fall går att komma hit och äta om jag helt enkelt inte har något annat. Vissa har så mycket problem i sitt bagage att de inte alls vet vad de ska göra och då är det bra att man i alla fall vet om att BoCenter finns. Det är en trevlig stämning här och det spelar ingen roll vem man är. Att få lunch och lite kläder är väldigt mycket när man inte har någonting. Vi blir glada för små saker som många i samhället aldrig behöver behöver tänka på. Till exempel att få ett par strumpor. 

Hur ofta kommer du hit? 
– Jag har gått hit i lite mer än två år och numera är jag här nästan varje dag. Ibland kan det hända grejer och då går det inte.

Hur försöker du förändra din boendesituation? 
– Jag gör vad jag kan men upplever det som att det finns mycket regler kring lägenheter som försvårar allt. Det finns bostäder tillgängliga men i mitt fall så finns det helt enkelt inte pengar. 

Vad är dina planer framåt? 
– Jag vill hitta ett jobb och verkligen börja integrera mig i samhället. Just nu känns det som att jag mest bara står utanför. För mig är det inte så lätt, men första steget är nog att försöka träffa rätt personer som kan hjälpa till och presentera mig för passande arbetsgivare. Jag tror mycket på att man ska ha bra kontakter men det allra viktigaste är att inte tappa modet och att jobba vidare.