Barnboken ”Bor du här?” väcker tankar om hemlöshet

Tecknad bild på när Malle möter Liselott under trappen i trapphuset
Nu kan du beställa Stockholms Stadsmissions bok ”Bor du här?” som tar upp frågor om hemlöshet ur barnens perspektiv. Det är en barnbok med ett ämne som författarna Inger Ekbom och Pia Poppelin ser som ett viktigt komplement till det svenska barnboksutbudet.

I boken får vi följa Malle, sex år. En dag upptäcker Malle att det har flyttat in någon i källaren i hans hus. Det är den 44-åriga ”tanten” Liselott som har bäddat i ordning en säng under källartrappan. Hon är hemlös och har ingenstans att sova. 

Funderingar utifrån barns perspektiv

Boken, med illustration av Lisa Rydberg och form av Andreas Lundell, riktar sig till barn i fem, sexårsåldern. Tanken med boken ”Bor du här?” är att den ska inspirera till samtal mellan barn och vuxna om att det idag finns både barn och vuxna i Sverige som saknar ett hem. 

– Idag har gatubilden i Sverige förändrats och ofta möter vi människor som lever i hemlöshet. Barn - precis som vuxna - funderar över sådant de ser i sin vardag och har också ett behov av att prata om det de ser. Det är viktigt att vi vuxna pratar med barn även om svåra frågor, som hemlöshet, säger Inger Ekbom, en av bokens författare. 

  • Författare: Inger Ekbom, legitimerad psykoterapeut  och Pia Poppelin 
  • Illustrationer: Lisa Rydberg
  • Form: Robert Malmkvist

Beställ boken

Här kan du beställa boken (Konsladden.se).

Omslag till Skilda vägar - när föräldrar flyttar isär