Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Barnen i fokus på sommarkollo

Barn springer hand i hand på en grusväg. Barnen är med i Stockholms Stadsmissions sommarkollo.
Barnskratt ekar mellan de röda husen. Det är sommarkollo för barn och deras familjer på Stockholms Stadsmission kollogård i Sörmland. För många av dem är sommarkollo den enda semestern de får tillsammans.

Kolloledaren Annika ropar att det är samling vid trappan. Hon ska gå igenom dagens schema. På kvällen ska de ha avslutningsfest och dagens första aktivitet är att skapa dekoration till festen.

GE EN GÅVA

Sommarkollo ger tid för barnen

– Hemma jobbar vi mammor mycket. Det finns inte alltid tid att ge fokus till barnen, men här finns det tid för barnen. Här finns chansen att prata med andra mammor och lära känna dem och våra barn. Det är aktiviteter hela tiden. Vi vill inte sova eller vila för vi vill vara med på aktiviteter, säger Zaya som sitter och pärlar med sin dotter.

Efter en stunds pysslande kommer det musik från en högtalare och flera av mammorna dansar med varandra. Snart kommer barnen med och det verkar som att kvällens fest redan startat. Stämningen är hög och alla skrattar och dansar på gräsmattan utanför kollogården.

En kvinna sitter och pysslar med tre små barn.
Zaya känner att hon kan lägga mer fokus på sin dotter på sommarkollo.

GE EN GÅVA

Viktigt med måltider på kollo

Efter en stund ringer klockan in till lunch och barnen och föräldrarna strömmar in i matsalen. Måltiderna på kollo är en central del eftersom många barn och familjer som kommer till kollo lever i ekonomisk utsatthet till vardags och kan ha det svårt att få pengarna att räcka till.

– Här får vi bra och god mat och fin natur. Hemma är jag jättestressad, men här känner jag ingen stress. Här på kollo kan jag fokusera på familjen, säger Johana, mamma till tre barn på kollo.

En hand strör över parmesan på en portion mat.
Måltiderna är viktiga på kollo.

GE EN GÅVA

Gillar alla aktiviteter

Efter lite lunchvila och nedvarvning från förmiddagen är kolloskrindan är lastad med fotbollar, strandleksaker och fika. Det är dags för bad. Vanessa är ett av alla barn som är på kollot. Hon är här med sina småsyskon och sin mamma.

–Det är roligt att lära känna nytt folk, man kommer nära varandra. Förra året var vi här på dagkollo, men det är roligare nu när vi får sova i stugorna. Det bästa den här veckan är alla lekar och aktiviteter personalen planerat. Jag kommer ta med alla människor vi träffat här och vi kommer ses och höras även efter kollo, säger Vanessa.

Betyder jättemycket

För många deltagare är sommarkollot det enda de ska göra i sommar.

–Det är en jättefin sommar för oss här, det känns som att vi är en stor familj här på kollot. Det betyder jättemycket för mig och mina barn. I går sa ett av mina barn: ”Tack mamma för att vi får vara tillsammans.” Barnen och jag är jätteglada för att vi är här, säger en mamma.

Sommarkollo ger barn och familjer en liten andhämtning från vardagens bekymmer. På sommarkollo får alla barn lov att bara vara barn.

GE EN GÅVA

Varför är sommarkollo viktigt?

På sommarkollo får föräldrar och barn en chans att vila från en vardag som ibland kan vara extra tuff och utsatt. Fokus ligger på att barnen ska få ett roligt och omväxlande lov med en mix av aktiviteter och avkoppling.
– Sommarkollo är till för barn och familjer som befinner sig i social och ekonomisk utsatthet. På sommarkollo får de möjlighet att träffa andra som är i liknande situationer som dem själva, men i ett sammanhang där det handlar om att ha roligt, säger Timur som är barnombud på Stockholms Stadsmission.