Överenskommelse med Sundbybergs stad om Bostad Först-lägenheter

Överenskommelse med Sundbybergs stad om Bostad Först-lägenheter
2024-01-15
Stockholms Stadsmission kommer under 2024 få upp till tio Bostad Först-lägenheter genom en överenskommelse med Sundbybergs stad och deras allmännyttiga fastighetsbolag.

Onsdagen den 10 januari träffades representanter från Sundbybergs stad och Stockholms Stadsmission för att inleda ett samarbete om Bostad Först-lägenheter.

Genom överenskommelsen får Stockholms Stadsmission årligen upp till tio Bostad Först-lägenheter av de lägenheterna som Sundbybergs stads fastighetsbolag Förvaltaren lämnar för sociala ändamål till staden.

Bostad Först utgår från att ett eget boende är en mänsklig rättighet och att personer i hemlöshet först behöver den grundtrygghet en egen bostad ger, innan de kan förväntas ta itu med att förändra sitt liv. Det är en evidensbaserad och framgångsrik modell, historiskt sett har 80 procent av våra hyresgäster inom Bostad Först lyckats behålla sina kontrakt.

— Med detta samarbete kommer vi att kunna erbjuda Bostad Först till fler deltagare. Det känns oerhört fint och spännande att påbörja den resan tillsammans med så engagerade parter, säger Agneta Nilsson, biträdande områdeschef, Bostad Stockholms Stadsmission.

— Genom samarbetet kommer vi ligga i framkant när det gäller samverkan och utveckling av Bostad Först, något vi är mycket glada och stolta över, säger Louise Östgren, projektledare för Bostad Först i Sundbybergs stad.

Överenskommelsen gäller för ett år i taget och omförhandlas varje år. Nästa omförhandling sker till årsskiftet 2024/2025. Förhoppningen är att fler kommuner inspireras av den överenskommelse som Stockholms Stadsmission nu har med Sundbybergs stad.

Läs mer om Bostad Först här.

Från vänster i bild: Louise Östgren, projektledare för Bostad Först i Sundbybergs stad, Karin Sellin, sektorstrateg Sundbybergs stad, Åsa Brännström, boendesamordnare, Sundbybergs stad, Jessica Axfyr enhetschef Bobyrån förvaltning, Agneta Nilsson biträdande områdeschef, Bostad.