Omslagsbild Hemlöshetsrapporten 2025 mamma med barn

Hemlöshetsrapporten 2025

I årets hemlöshetsrapport från Sveriges Stadsmissioner synliggörs situationen för barnfamiljer i hemlöshet, en grupp vars utsatthet ofta är osynlig i den offentliga statistiken men vars verklighet präglas av stor osäkerhet och betydande konsekvenser för barnens framtid.

Fokus på barnfamiljer i hemlöshet

Årets hemlöshetsrapport visar hur dagens system är otillräckligt och skapar stora bostadsutmaningar för ekonomiskt utsatta barnfamiljer. Den lyfter även fram ett antal exempel på positiva initiativ från civilsamhället och berättar om människorna som blivit hjälpta av dem. Dessutom presenteras en checklista för hur kommunerna framgångsrikt kan arbeta med att förebygga hemlöshet bland barn.

Bostad är en mänsklig rättighet

En bostad är inte ett privilegium, det är grunden som gör att resten av livet kan fungera och det är en mänsklig rättighet. Alla barn har enligt svensk lag rätt till en trygg bostad. Men för alltför många barn i Sverige är detta en ouppnåelig verklighet. På grund av ökande boendekostnader, brist på prisrimliga bostäder och fler vräkningar av barnfamiljer så ökar antalet barn som drabbas av hemlöshet. Bakom varje siffra finns en familj som lever i ständig ovisshet – om var man ska sova nästa natt eller nästa månad, hur barnens skolgång ska fungera eller vilka jobb föräldrarna kan söka.

Berättar om människorna bakom statistiken

Maria, deltagare i Hemlöshetsrapporten

Maria tycker att livet är tufft. Hon kommer från en jobbig uppväxt och har kämpat hela livet. Fortfarande nu i vuxen ålder kämpar hon för att få livet att gå ihop.

Nina, deltagare som medverkar i Hemlöshetsrapporten

Med den nya lägenheten lämnade Nina och hennes barn en tid av oro bakom sig. Ninas ständigt gnagande oro för var nästa bostad skulle vara och hur det skulle gå med barnens skola och kompisar och samtidigt barnens oro över sin mamma. 

Wilma, deltagare som medverkar i Hemlöshetsrapporten.

Wilma kom till Sverige för två år sedan, tillsammans med sin son. Pappan är svensk medborgare men lever inte här. De lämnade sitt hemland för att få ett bättre liv, med större möjligheter för sonen, och med en vilja att skapa en trygg framtid här i Sverige. Men vägen dit har inte varit lätt.

Linda, deltagare som medverkar i Hemlöshetsrapporten.

Linda berättar vidare: "Jag har inte pratat med andra människor som levt detta liv, men jag tror alla har samma bekymmer och tänker – ’Hur kommer mitt liv se ut imorgon?’ Att lämna sitt boende utan att veta vart du ska, det är jättesvårt. Det är mardrömmen i livet. Det är svårt att finna ord att beskriva vad jag kände. Jag grät och jag exploderade av glädje när jag fick vår egen lägenhet.”

Så kan kommuner förebygga hemlöshet bland barn

Sveriges Stadsmissioner lyfter fyra konkreta förslag för hur kommuner kan ta nästa steg:

House 2

Inget barn ska vräkas

Inget barn ska vräkas. Utveckla arbetet med att förebygga vräkningar av barnfamiljer. Tidiga insatser och god samverkan mellan förvaltningar gör skillnad.

House 2

Bredda definitionen av hemlöshet

Bredda definitionen av hemlöshet till att även inbegripa strukturell hemlöshet, och dra lärdom av de initiativ som pågår runt om i landet. Lösningar finns om även den politiska viljan gör det.

House 2

Förtur i kommunala bostadskön

Nyttja möjligheterna till förturer i den kommunala bostadskön.

House 2

Kommunala hyresgarantier

Använd kommunala hyresgarantier för barnfamiljer i hemlöshet.

Sex konkreta exempel på nytänkande lösningar

Runtom i Sverige finns flera exempel på lösningar där civilsamhället gått samman för att hitta lösningar för barnfamiljer som saknar en stadigvarande bostad. I Hemlöshetsrapporten 2025 lyfter vi sex konkreta arbetsmetoder lsom kan göra stor skillnad för familjer i hemlöshet:

  • Barns Bostad Först – Varaktiga förstahandskontrakt för barnfamiljer i hemlöshet.
  • Kymmendömodellen – Kooperativa hyresrätter med differentierad hyra.
  • Örebromodellen – Bostadsrätter bidrar till hyresrätter med rimligare hyra.
  • Femprocentmodellen – Bostadsrättsföreningarna bidrar till en hållbar hyresmarknad.
  • Bobyrån – En bostadsförmedling som ger människor i strukturell hemlöshet en chans.
  • Nyckeln – Stadigvarande boende för våldsutsatta.

Metoderna spänner över ett brett fält och innefattar bland annat kooperativa hyresrätter, insatser i renodlade bostadsrättsprojekt, behovsprövad tilldelning av hyreskontrakt och stöd för våldsutsatta familjer. Med varje exempel följer konkreta tips på hur arbetssättet kan implementeras på fler platser.

 

Läs pressmeddelandet om Hemlöshetsrapporten 2025 här.