Matfattigdom – en realitet i Sverige

2019-10-16
Vi möter dem dagligen i stadsmissionerna – människor som inte har råd med mat. De kommer till Stadsmissionen för dagens enda mål varm mat, eller för en matkasse att dryga ut hushållskassan och fylla kylskåpet med. Man handlar i Stadsmissionens sociala matbutik eller med presentkort. 70 % är människor med försörjningsstöd eller som på något sätt fallit mellan stolarna. Matfattigdomen i Sverige är ett faktum. 

Sveriges Stadsmissioner lanserar nu, för femte året i rad, årets Fattigdomsrapport. Forskningen baseras på regelbunden mätning i stadsmissionernas verksamheter samt kvalitativ undersökning, i ett samarbete mellan Sveriges Stadsmissioner och professor Magnus Karlsson vid Ersta Sköndal Bräcke högskola och Linnéuniversitetet. Fokus i år är matfattigdomen.

Matfattigdom behöver diskuteras

När människor inte har råd med mat är det ett tydligt tecken på akut och reell ekonomisk fattigdom. Begreppet food poverty har länge använts i andra länder. Matfattigdom behöver också diskuteras här i Sverige, menar professor Magnus Karlsson, Ersta Sköndal Bräcke högskola och Linnéuniversitetet. 

Människor kan inte sätta mat på bordet

Under fem år har stadsmissionerna samlat in statistik vad gäller insatser för människor i ekonomisk utsatthet. Av de 380 000 registrerade insatserna utgör 245 000 matrelaterade insatser. 

-- Vi möter dagligen människor som inte kan sätta mat på bordet varken till sina barn eller till sig själva, säger Lotta Säfström, ordförande Sveriges Stadsmissioner. 

Stadsmissionerna möter människor som lever i akut och reell ekonomisk fattigdom. Det är människor som av olika anledningar hamnat i matfattigdom - barnfamiljer, pensionärer, arbetslösa eller hemlösa. 

-- Människor går hungriga i välfärdssamhället Sverige 2019 och det är dags för politiken att agera, menar Lotta Säfström.

Stadsmissionen ger flera olika sorters stöd

Hos Stadsmissionen får man hjälp till mat genom en måltid, en matkasse eller subventionerad mat i form av presentkort eller i den sociala matbutiken. 70 % av de personer som Stadsmissionen hjälper med mat lever på försörjningsstöd - vissa har gjort det under 15 år eller mer - eller tillhör de som ”fallit mellan stolarna” och inte fått det stöd som de har rätt till. Detta är människor med svenskt personnummer och rätt till det svenska välfärdssystemet.

LÄS HELA RAPPORTEN HÄR

Kort om Sveriges Stadsmissioner

Sveriges Stadsmissioner stöttar dem som hamnat i utsatthet och utanförskap. Stadsmissionerna bidrar med värme och gemenskap, en måltid och samtal. Det kan vara i form av akut hjälp till den som inget har eller förebyggande och stöttande för att ta sig igenom en av livets kriser. Stadsmissionerna driver även boende för olika målgrupper och arbetar med arbetsintegration. Sveriges Stadsmissioner består av tio lokala Stadsmissioner som finns representerade i Eskilstuna, Göteborg, Kalmar, Linköping, Skåne, Stockholm, Umeå, Uppsala, Västerås och Örebro.

Kontakt: Karin Timm Östlund, presskontakt Sveriges Stadsmissioner, 
08-684 23069  karin.timmostlund [at] sverigesstadsmissioner.se (karin[dot]timmostlund[at]sverigesstadsmissioner[dot]se)