Första spadtaget för socialt hållbart hyreshus

2023-03-09
Den 1 mars 2023 påbörjades bygget av Stockholms Stadsmissions hyreshus i Farsta Strand, som planeras vara inflyttningsklart sommaren 2024. Satsningen är ett av de sätt vi arbetar med för att bryta alla former av hemlöshet.

Hemlöshetens många ansikten

Stockholms Stadsmissions uppdrag är att kontinuerligt anpassa vårt stöd utifrån de behov vi möter, och utifrån beprövade metoder. Hemlösheten i Sverige har utvecklats från att i första hand omfatta människor med bakomliggande social problematik, så kallad social hemlöshet, till att på senare år också omfatta personer utan social problematik men som riskerar hemlöshet eller som befinner sig i en hemlöshetssituation på grund av ekonomiska orsaker, så kallad strukturell hemlöshet. Vi möter allt fler människor som lever i otrygga boendesituationer. Idag upplever allt från unga, till barnfamiljer och äldre stora svårigheter med att få en permanent bostad. 

För att komplettera våra insatser till människor som befinner sig i social hemlöshet, där vi bland annat driver öppna dagverksamheter, akutboenden och framgångsrikt arbetar med modellen Bostad först, undersöker Stockholms Stadsmission även långsiktiga lösningar för att sänka trösklarna till bostadsmarknaden och på så vis tillgängliggöra trygga och långsiktiga bostäder till människor som antingen riskerar, eller redan lever i, strukturell hemlöshet. 

Modell för socialt hållbar bostadsförsörjning

Stockholms Stadsmissions bostäder i Farsta Strand byggs för att främja delaktighet och gemenskap där hyresgäster kan bo bra och bo kvar, oavsett inkomstnivå. I fastigheten ryms 40 lägenheter för en mångfald av hyresgäster - från 1 RoK till 4 RoK. Syftet är att i samband med byggprojektet utveckla en förvaltningsmodell för socialt hållbara bostäder som aktörer på bostadsmarknaden kan ta vidare och skala upp. På så vis hoppas vi komma ett steg närmare vår vision om ett mänskligare samhälle – där alla har en plats att kalla sitt hem.

Bygget är möjligt genom en nära samverkan mellan Stockholms Stadsmission och Wästbygg, Kod Arkitekter och FB Bostad.