Hoppa till huvudinnehåll

Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Livsmedelsöverskott till människor i fattigdom

2018-02-22
Postkodlotteriet stödjer en nationell samordning av livsmedelsöverskott. Syftet är att ge fler människor i ekonomisk utsatthet tillgång till billig mat. 

En tredjedel av allt livsmedel som produceras når aldrig konsumenten. Samtidigt växer den grupp människor i Sverige som lever i fattigdom och inte har råd att äta sig mätta. Det är bakgrunden till Sveriges Stadsmissioners projekt som nu fått utvecklingsstöd på sex miljoner kronor från Postkodlotteriet. 

Fördelar för människa och miljö 

Projektet ska matcha livsmedelsbranschens matsvinn med behovet av billig och bra mat hos de människor i utsatthet och fattigdom som kommer till de nio olika stadsmissionerna runt om i landet. 

– Med det här stödet kan vi samkoordinera vårt jobb med livsmedelsdonationer inom hela Riksföreningen Sveriges Stadsmissioner i hela Sverige. Dessutom gör vi ju en stor miljögärning. Det finns en stor andel matsvinn och vi kommer nu att kunna ta hand om mer av det samtidigt som fler människor i utsatthet får tillgång till bra mat, säger Marika Markovits, direktor Stockholms Stadsmission.

Samverkan om skyddat boende med Bris

Projektstödet blev offentligt i samband med den årliga utdelningen av överskottet från PostkodLotteriet till ideella organisationer. Utöver sex miljoner kronor till matsvinnsprojektet får också Sveriges Stadsmissioner 9,6 miljoner kronor för att tillsammans med Barnen rätt i samhället, Bris, starta skyddat boende med särskilt fokus på barn som utsatts för eller bevittnat våld. Projektet ska drivas av Linköpings Stadsmission.  

Den årliga utdelningen till riksföreningen Sveriges Stadsmissioner blev 24 miljoner kronor fördelat på nio stadsmissioner där Stockholms Stadsmission är en av förmånstagarna.