Hoppa till huvudinnehåll

Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Matsvinn som kommer till nytta

Matcentralen levererar mat
Mat som annars hade slängts tas tillvara av Stockholms Stadsmissions verksamhetsområde Matcentralen. Här säljs donerat livsmedel vidare via Matmissionens livsmedelsbutik eller levereras till sociala verksamheter.

Matcentralen är ett logistiksystem för hantering av funktionellt livsmedelssvinn i stor skala. Flera distributionskanaler gör det möjligt att ta hand om stora volymer och olika sorters livsmedelssvinn. Här skapas även möjlighet till arbetsträning för människor som vill närma sig arbetsmarknaden.

Matcentralen tar tillvara på över 600 ton matsvinn

Inom verksamhetsområdet ingår ett centrallager, en social supermarket som går under namnet Matmissionen och en matbanksverksamhet som distribuerar mat till sociala verksamheter i Stockholmsområdet. Under 2018 tog Matcentralens verksamheter tillvara på 617 ton funktionellt livsmedel.

Här kommer bra mat som annars skulle slängas till nytta och kan ge det där lilla extra till måltiden för många som är i behov av det.

Lager, logistik och matbutik 

  • Från matcentralens centrallager kör en lastbil ut nästan två ton livsmedel i veckan till sociala verksamheter runt om i Stockholmsområdet. 
  • Matmissionen är matbutiken som gör det möjligt för människor som lever i ekonomisk utsatthet att handla mat till reducerat pris. Matmissionen har idag butik i Hägersten.

2017 fick Matcentralen PostNords logistics specialpris och var även nominerade till Nordiska rådets miljöpris. 2018 var Matcentralen en av finalisterna till UNDP:s vårgala i klassen för bästa inkludering. 

Johan Rindevall
Verksamhetsområdeschef Matcentralen

Skänk mat och livsmedel

Donerad mat och livsmedelsvinn redistribueras till sociala verksamheter runt om i Stockholm eller säljs i Matmissionen, en social matbutik som finns i Hägersten.
Läs mer om Skänk mat och livsmedel

Mat som ger guldkant i sociala verksamheter

Mat som annars hade slängts tas till vara och blir till mättande måltider. Följ med på en tur med lastbilen som levererar donerat livsmedelsvinn till sociala verksamheter runt om i Stockholm.
Läs mer om Mat som ger guldkant i sociala verksamheter

Maten blir till mättande måltider

Många är trötta och uppgivna efter många år utan fast bostad, vissa är påverkade eller lever med psykisk ohälsa. Och alla som kommer till Center träffar Dennis Ogeklint i matluckan.
Läs Maten öppnar för nya möten

Matmissionens arbete har gett positiv effekt

Stockholms Stadsmissions verksamhet Matmissionen har varit igång i över ett år och nu har verksamheten utvärderat sin effekt för deltagare, medlemmar och klimat med gott resultat.
Läs mer om Matmissionens arbete har gett positiv effekt 989 över

Matcentralens verksamhet

Matmissionen

Matmissionen är en social matbutik som gör gott både för människa och miljö. Hos oss bidrar du till minskat matsvinn och som medlem får du handla mat till mycket låga priser.
Läs mer om Matmissionen