Hoppa till huvudinnehåll

Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Matsvinn som kommer till nytta

Matcentralen levererar mat
Mat som annars hade slängts tas tillvara av Stockholms Stadsmissions verksamhetsområde Matcentralen. Här säljs donerat livsmedel vidare via Matmissionens livsmedelsbutiker eller blir till mättande måltider i sociala verksamheter.

Ute i Veddesta och i anslutning till Matmissionen ligger Matcentralens stora centrallager. Matcentralen är ett logistiksystem för hantering av funktionellt livsmedelssvinn i stor skala. Flera distributionskanaler gör det möjligt att ta hand om stora volymer och olika sorters livsmedelssvinn. Här skapas även möjlighet till arbetsträning för människor som vill närma sig arbetsmarknaden.

Matcentralen tar tillvara på cirka 50 ton matsvinn varje månad

Inom verksamhetsområdet ingår ett centrallager, två social supermarkets som går under namnet Matmissionen samt en matbanksverksamhet som distribuerar mat till sociala verksamheter i Stockholmsområdet. Drygt ett år efter första verksamhet etablerades i december 2015 tar Matcentralens samtliga verksamheter tillvara på cirka 50 ton funktionellt livsmedel varje månad.

Här kommer bra mat som annars skulle slängas till nytta och kan ge det där lilla extra till måltiden för många som är i behov av det. Totalt delar Matcentralens lastbil ut nästan två ton i veckan till sociala verksamheter runt om i Stockholmsområdet. 

Matmissionen har idag butiker i Veddesta och Hägersten. Matmissionen är matbutiken som gör det möjligt för människor som lever i ekonomisk utsatthet att handla mat till reducerat pris. 

Nästa utvecklingsområde i Matcentralen är en förädlingsverksamhet för donerat livsmedel.

Johan Rindevall
Verksamhetschef Matcentralen

Prisbelönt logistik av livsmedel

Matcentralens logistik får pris av PostNord

Se filmen om Matcentralen

Matmissionen

I Matmissionen är alla välkomna att handla och bidra till minskat matsvinn. Är du medlem får du dessutom handla varor till en tredjedel av vanligt butikspris eller mindre.

Läs mer om Matmissionen

Mat som ger guldkant i sociala verksamheter

Mat som annars hade slängts tas till vara och blir till mättade måltider. Följ med på en tur med lastbilen som levererar donerat livsmedelsvinn till sociala verksamheter runt om i Stockholm.

Läs mer om Mat som ger guldkant i sociala verksamheter