Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Matsvinn som kommer till nytta

Matcentralen levererar mat
Mat som annars hade slängts tas tillvara av Stockholms Stadsmissions verksamhetsområde Matmissionen. Här säljs donerat livsmedel vidare via våra livsmedelsbutiker eller levereras till sociala verksamheter.

På Matmissionen hanterar vi funktionellt livsmedelssvinn i stor skala. Flera distributionskanaler gör det möjligt att ta hand om stora volymer och olika sorters livsmedelssvinn. Här skapas även möjlighet till arbetsträning för människor som vill närma sig arbetsmarknaden.

Matmissionen tar tillvara på över 800 ton matsvinn

Inom verksamhetsområdet ingår tre social matbutiker och ett lager med tillhörande logistik och transport. Logistikverksamheten förser butikerna med livsmedel, men levererar också mat till sociala verksamheter i Stockholmsområdet. Under 2020 omhändertar Matmissionen över 800 ton livsmedel.

Här kommer bra mat som annars skulle slängas till nytta och kan ge det där lilla extra till måltiden för många som är i behov av det.

Vi eftersträvar att använda matsvinn på bästa sätt enligt EU:s riktlinjer och FN:s globala hållbarhetsmål. Bra mat som annars skulle slängas kommer till nytta och kan ge det där lilla extra till måltiden för många som är i behov av det.

Lager, logistik och matbutik 

  • Från Matmissionens centrallager kör en lastbil ut nästan två ton livsmedel i veckan till sociala verksamheter runt om i Stockholmsområdet. 
  • Matmissionen gör det möjligt för människor som lever i ekonomisk utsatthet att handla mat till reducerat pris. Matmissionen har idag butiker i Jakobsberg, Hägersten och Hallunda.

2017 fick verksamhetsområdet PostNords logistics specialpris och var även nominerade till Nordiska rådets miljöpris. 2018 var man en av finalisterna till UNDP:s vårgala i klassen för bästa inkludering. 

Alexandra Matrai
Verksamhetsområdeschef Matmissionen
alexandra.matrai [at] stadsmissionen.se