Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Över 300 ungdomar fick stöd i att ansöka enligt nya gymnasielagen

Ungdomar får stöd med sin ansökan
2018-07-14
Den 2-6 juli kunde personal från Stockholms Stadsmission och flera andra ideella organisationer hjälpa över 300 ungdomar med sin ansökan enligt den nya gymnasielagen.

Stockholms Stadsmissions St Paul vid Mariatorget var öppet under den första veckan i juli för att ta emot och stötta de ungdomar som omfattas av den nya gymnasielagen, att göra sin asylansökan.

Bråttom med ny ansökan

Bakgrunden är att Sveriges Riksdag har fattat beslut om nya bestämmelser i den så kallade gymnasielagen. De nya bestämmelserna gör det möjligt för ensamkommande ungdomar som har fått avslag på sin asylansökan att ansöka om uppehållstillstånd för gymnasiestudier. För att omfattas av de nya bestämmelserna måste man uppfylla vissa krav. Lagändringen är tillfällig och ansökan måste skickas in mellan den 1 juli och 30 september 2018.

Ett samarbete mellan flera ideella organisationer

På plats var personal från Stockholms Stadsmissions projekt Fadderhem och Baba samt Barnrättsbyrån, Röda korset, Rädda barnen och Ungdomsjouren.

– Vi känner oss glada över att det funkade så bra. Det var ett bra upplägg och vi kom i kontakt med ungdomar från hela stan, säger Maria Wisén, projektledare för Fadderhem.

Många kunde få stöd

Det var flest besökare i början av veckan. Totalt kom 320 ungdomar till St Paul, varav 119 är deltagare i någon av Stockholms Stadsmissions verksamheter. Det fanns två tolkar på plats hela veckan och tack vare en stark insats från personalen fungerade det hela bra.

Förutom hjälp med att fylla i sin ansökan fick 65 av ungdomarna även juridisk hjälp.

– Ungdomarna fick vänta i flera timmar men var jättenöjda och tackade oss för all hjälp, säger Maria Wisén.