Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Mötesplatsen vid Mariatorget nominerad till Kaspar Sahlin-priset

bild mötesplats mariatorget
2023-02-13
Stockholms Stadsmissions mötesplats vid Mariatorget har chans att vinna Sveriges Arkitekters Kasper Salin-pris för årets bästa byggnad, ett pris som årligen delas ut av Sveriges Arkitekter. Vinnaren av årets pris tillkännages måndag den 13 mars.

Kasper Salin-priset har delats ut av Sveriges Arkitekter sedan 1962. Priset tilldelas varje år ett byggnadsverk eller grupp av byggnader som bedöms ha hög arkitektonisk kvalitet. Stockholms Stadsmission är beställare av ombyggnationen och Spridd är ansvarig arkitektbyrå, som vann idétävlingen för renoveringen 2017.

Förvalta och tillgängliggöra kulturarv

Stockholms Stadsmission köpte St Paulskyrkan vid Mariatorget 2015 med löfte att bevara byggnadens kulturvärde och viktiga samhällsfunktion som välkomnande mötesplats. Byggnaden var nergången när Stockholms Stadsmission tog över. Visionen 2015 var att rusta upp och skapa en inkluderande mötesplats för i första hand Stockholms Stadsmissions deltagare, men i ett större perspektiv även öppna upp för möten och kunskapsutbyte med en samhällsengagerad allmänhet. Tack vare generösa donationer, lång planering och hårt arbete har visionen om mötesplats Mariatorget blivit verklighet. Det första spadtaget togs i mars 2021 och renoveringen avslutades i oktober 2022.

– Att tillgängliggöra kulturbyggnader för fler på det här sättet är en välgärning. Det är en styrka hur man tillgängliggjort marken som nu väver ihop den med stadens rum intill. Det är en skickligt utförd restaurering där man invändigt använder flera välgörande grepp för att skapa nya rum, säger juryns ordförande, arkitekt SAR/MSA Stina Johansson.

– Utöver att vara en unik och vacker byggnad har dess utformning och rum skapats med våra besökares behov i centrum. Genom renoveringen har byggnaden fått nytt liv och blivit en plats för möten, gemenskap, samhällsengagemang och kulturupplevelser – en plats som förkroppsligar vår vision om ett mänskligare samhälle för alla. Vi är oerhört stolta och tacksamma över ett gott samarbete med Spridd som hjälpt oss förverkliga vår vision om en mötesplats för alla, säger Åsa Paborn direktor Stockholms Stadsmission. 

Ombyggnationen har gjorts i samverkan mellan arkitektbyrån Spridd, byggentreprenör M3 Bygg och Kyrkans Fastighetssamverkan. Vinnaren av årets pris tillkännages måndag den 13 mars på Sveriges Arkitekters Arkitekturgala.

Läs mer om priset, juryns motivering och de fyra tävlanden här. 

Om Kasper Salin-priset

Sveriges Arkitekter delar varje år ut Kasper Salin-priset till ett svenskt byggnadsverk eller grupp av byggnader av hög arkitektonisk kvalitet. Priset instiftades 1962 på grundval av en vilande donation av Stockholms stadsarkitekt Kasper Salin (1856-1919). Det delas ut till själva byggnadsverket och består av en bronsrelief, utformad av arkitekt Bengt Lindroos som fästs på byggnaden. Repliker av priset ges till byggherren och arkitekten.