Julfirande med dockteater, spelrum och pizzahäng

Julpyntat på Mötesplats Mariatorget
2023-12-22
Vi håller öppet hela julen och bjuder in till gemenskap, värme och mat på Stockholms Stadsmissions mötesplatser. I år ordnar vi julfirande för 320 barnfamiljer och under jullovet arrangerar vi aktiviteter och utflykter för barn och deras familjer. Häng med till Mötesplats Mariatorget, dit lite drygt 70 barn och deras föräldrar kom för att fira jul i början av veckan.

Det är måndag eftermiddag sent i december. Snön har smält bort och det är mörkt, men Mötesplats Mariatorgets stora byggnad lyser upp. I vanliga fall brukar familjerna mötas här på de familjekvällar som ordnas varannan torsdag på mötesplatsen. Men den här veckan är lite annorlunda, på söndag är det ju julafton.

Vägledarna Debora och Aouatif förbereder tillsammans med volontärer för eftermiddagen och kvällens aktiviteter som dockteater, pizzahäng och spelrum. Sorlet stiger sakta ju fler familjer som kommer. Vid halv fyra vallar en av de medverkande från Dockteatern Tittut in barnen i den stora salen för att titta på föreställningen ”Didi & Gogo väntar på bussen”, en fri tolkning av Beckets I väntan på Godot för barn. Det tisslas och tasslas tills det släcks och teatern sätter igång.

Dockteater Tittut på Mötesplats Mariatorget

Är man inte sugen på teater kan man hänga i spelrummet i stället eller börja garnera sin egen pizza i matsalen Aptiten. Kompisarna Isac och Robin sitter för ovanlighetens skull ner och har huggit in på varsin pizzabit.

– Annars brukar de springa runt mycket. De brukar ses här på familjekvällarna, säger Robins mamma Rebecca.

Kompisar på Mötesplats Mariatorget

Till familjekvällarna kommer barn och föräldrar från hela Stockholm, ibland ända från Nynäshamn. Kompisarna Fatema och Selma, 17 och 18 år, känner varandra genom sina mammor som har varit kompisar länge, och brukar hänga både på familjekvällarna och på andra aktiviteter Stockholms Stadsmission anordnar.

– Här hänger vi med kompisar och familj, säger Selma och fortsätter berätta om ett roligt höstlovskollo de var med på tidigare i år.

När det börjar närma sig tid att gå hem tar glada barn och föräldrar på sig ytterkläderna samtidigt som de säger hej då till personalen och önskar varandra god jul.

– Kommer teatern tillbaka? De var så roliga, Gogo var bäst, säger ett av barnen som står med vinteroverallen halvvägs upp på knäna till handledaren Aouatif innan han ska gå.

Att äta mat och umgås med familjen, kompisar, testa ett nytt spel och se en föreställning är enkla saker kan tyckas, men skapar julstunder värda att minnas.

 

Isac, Robin, Rebecca, Selma och Fatima heter egentligen något annat.