Efterlängtat julfirande på Unga Station i Tensta

Jultomten delar ut julklappar till barnen på Unga Station i Tensta.
2022-12-21
Efter två år av pandemi kommer vi i år att möta ungefär 840 barn och föräldrar i olika julfiranden och julaktiviteter på Stockholms Stadsmissions mötesplatser för barn, unga och föräldrar. Det är nästan dubbelt så många som tidigare år. Häng med till Unga Station Järva i Tensta, dit lite drygt 200 barn och deras föräldrar hade anmält sig för att fira jul i början av veckan.

Klockan är strax två och det julpyntas för fullt på Unga Station Järva Tensta. Under eftermiddagen och kvällen kommer det firas jul här i två omgångar med allt vad det innebär av julpyssel, äta julmat, dansa runt granen och träffa jultomten. Men just nu råder lugnet före stormen medan julmaten förbereds.

En timme innan första sittningen samlas personal, praktikanter och volontärer och kör en kort impuls då alla får berätta lite kort hur de mår. Pulsen är väldigt glad, vilket kanske inte är så konstigt, det här är första gången sedan pandemin som vi i våra verksamheter kan fira jul mer på riktigt. En del medarbetare har varit med förr, för andra är det första gången de är med och ordnar julfirande på vår mötesplats för barn, unga och familjer.

– Jag har jobbat i de här lokalerna och sett vilket fint arbete Stockholms Stadsmission gör, efter det har jag varit volontär och nu är jag timmis här,

berättar Mojgan som för dagen är iklädd tomtedräkt, och fortsätter:

– Det görs mycket bra på Stockholms Stadsmission, säger hon och ler med hela ansiktet.

Romina möter barnen inför julfirandet på Unga Station i Tensta.

Så slår klockan tre, familjerna börjar anlända och många barn kramar om Romina som sitter och tar emot dem i entrén. Det är en familjär stämning och barnen kan inte få av sig ytterkläderna fort nog innan de börjar leka.

I ett rum sitter två pojkar och gör julkort tillsammans med praktikanten Emma. Deras mamma som är i närheten berättar att de brukar komma varje vecka och tycker att det är jätteroligt att vara här.

Familjerna börjar ställa sig i kö för julbordet och några volontärer lägger upp julmaten på tallriken, kycklingköttbullarna är populära. Efter lite lek och bus och en snabb ringdans runt granen är det dags att gå hem, men inte innan man har sagt hejdå till jultomten och fått en julklapp. Glada barn och föräldrar vinkar hej då och önskar God Jul!