Sommarkollo minskar stressen och ger nya vänner

Aisha och Amina har blivit vänner på kollot. Foto: Anna Z Ek
Trots kyliga dagar är Unga Station Vårbergs första övernattningskollo för barnfamiljer en succé.
-- Det är helt fantastiskt att få komma hit och få lära känna andra människor, säger Malalay, en av föräldrarna som är med.

Besticken klirrar i matsalen på Stockholms Stadsmissions gård Stenfasta i Sörmland. Vid de runda borden sitter barn med sina föräldrar och äter frukost. Det är en kylig och molnig sommarmorgon. 

– Jag tror det blir bättre om en stund. Det brukar det bli, säger Annika som jobbar på Unga Station Vårberg. Det är de som är här den här veckan på sommarkollo med sina deltagare.

Det är sista hela dagen och ikväll ska det bli disco och grillning. Men innan dess ska barnen och föräldrarna som är här trotsa vädret och gå och bada.

Kollot är en succé

– Okej, hallå! Nu är det dags att gå! Matilda bär ner en dramaten full med strandleksaker och fika för trappan samtidigt som hon försöker samla alla för avfärd. Klockan är 10 och det är dags för dagens första aktivitet. 
Barnen springer omkring i flytvästar redan klara att bege sig av till stranden. Föräldrar lastar på fler flytvästar på barnvagnar och försöker få ihop sina prylar och barn. Matilda börjar sakta gå och familjerna faller in i ledet bakom hemma.

– Det här är första gången vi har övernattningskollo på Unga Station Vårberg. Tidigare har vi haft dagkollon. Jag och mina kollegor har förberett kollot sedan i vintras och det är fint att se att det är en succé, säger Matilda och ler. 

Familjerna får skriva ner sommarminnen för varje dag. De får den lilla boken med sig när de åker hem. Foto: Anna Z Ek
Familjerna får skriva ner sommarminnen för varje dag. De får den lilla boken med sig när de åker hem. Foto: Anna Z Ek

Lärt sig plocka blåbär

Halvvägs till badet tar en pappa med sig plastmuggar och traskar in i skogen. Den här veckan har några av föräldrarna lärt sig att det går att plocka och äta blåbär. Dagen innan plockade de så mycket att de gjorde en blåbärskaka på kvällen.

– Jag hade inte plockat blåbär innan. Jag trodde de var giftiga. Det är fantastiskt att vara här! Jag får göra saker jag aldrig provat förut, säger Malalay som är på kollo för första gången.

Hon är här tillsammans med sin dotter och sin mamma. Även hennes syster med familj är här.

– Min syster fick platser men inte vi, vi hamnade på reservlistan så när de ringde och sa att jag kom med blev jag jätteglad!

"Någon måste pusha på oss"

Malalay pratar fem språk och har bott i Sverige i snart åtta år. Hon vill lära sig mer om Sverige och tycker att Unga Station är ett ställe som hjälper henne med det. Bland annat på sommarkollo.

– Det är helt fantastiskt att få komma hit och få lära känna andra människor och höra om hur deras situation är. Jag lär mig nya svenska ord och nya saker varje dag här på kollot. Vi gör inte såna här saker i våra liv som går i skogen och plockar blåbär. Jag funderar på varför vi inte gör det. Jag tror någon måste pusha på oss och lära oss de här bitarna vi saknar, säger Malalay.

Fått nya vänner

Efter en ganska lång promenad genom skogen kommer det vandrande tåget ner till stranden. Det blåser och solen gör sitt bästa för att inte synas. Men barnen är lyckliga och byter snabbt om till badkläder. Malalays dotter är först i vattnet tillsammans med sin mamma. Hon står en stund med en sköldpaddering om midjan och viftar lite tveksamt med tårna i det svala vattnet. Men när kusinerna kommer och springer förbi henne ner i Mälaren gör hon detsamma. Barnen skriker av skräckblandad förtjusning när de går längre ut i det kalla vattnet. Några väljer att stanna kvar på stranden och kastar frispee eller gräver ett sandslott. Några föräldrar går runt med mobiler och fotar barnen. Det är viktigt att få med sig sommarminnen hem oavsett väder. 

Ett barn badar på sommarkollo i Sörmland. Foto: Anna Z Ek
Ett barn badar på sommarkollo i Sörmland. Foto: Anna Z Ek

Aisha badar tills henne läppar är blå och hon blir omsvept en stor badhandduk när hon kommer upp. Hon har träffat flera nya vänner under sommarkollot.

– Jag har fått nya kompisar. Jag älskar att simma, äta godis och vinna lekarna vi gör här, säger Aisha.

Amina, som är en av Aishas nya kompisar, berättar att hon gillar att leka flaggleken och bada mest. Och att titta på film på kvällarna innan de somnar på kollot.

– Första dagen var barnen lite avvaktande och lekte för sig själva, men när de såg att vi vuxna började bygga relationer gjorde de likadant, säger Malalay.

Vill åka nästa år också

– Vi har relationer till många av familjerna som är här sedan tidigare så det blir en väldigt trygg stämning. De har en god grund av tillit till Stockholms Stadsmission och det smittar av sig, säger Matilda som är på alla Unga Station Vårbergs kollon.

– Jag mår så bra här. Det är ingen stress och barnen har så kul tillsammans. Finns det möjlighet vill jag gärna åka nästa år igen, säger Malalay och ler. 

Mamma och barn sitter och värmer sig på badlakan efter bad. Foto: Anna Z Ek
Mamma och barn sitter och värmer sig på badlakan efter bad. Foto: Anna Z Ek