Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Plats för unga föräldrar att dela erfarenheter och umgås

Barn vid bord öppen mötesplats
2023-01-03
Det är måndag eftermiddag på den öppna förskolan som tillhör Unga station söder. Mellanmål står uppdukat på bordet och deltagaren Therese matar sin ettåring, Alexander. Han ömsom mumsar på barnmaten och ömsom försöker få ner den på golvet. Therese fångar vant förpackningen varje gång han släpper den mot marken.

Therese är en av de unga mammorna som frekventerar Unga station söders öppna förskola.  

– Jag hittade hit genom mitt familjestöd. Jag försöker vara här alla dagar det är öppet, på måndagar, onsdagar och fredagar. Det är bara om jag är sjuk som jag inte kommer – annars är jag alltid här, säger Therese. 

På den öppna förskolan kan unga föräldrar delta i aktiviteter tillsammans med sina barn och umgås med andra föräldrar.  

– Vi fikar, har sångstunder och kan umgås med andra föräldrar och barn.  Man får nya vänner, som också är unga föräldrar och lite i samma situation som en själv. Vi kan ge varandra tips, gå och fika, kolla i affärer eller bara prata och umgås. Det blir ett helt nytt liv när man är en ung förälder, särskilt när man är ensamstående vårdnadshavare som jag, fortsätter hon. 

 – Det bästa är att träffa och lära känna andra unga föräldrar, att få chans att lära känna dem och deras barn. Det finns ju andra öppna förskolor, men det är för äldre personer, här finns det en gemenskap där alla är ungefär i samma ålder. Det gör att vi förstår varandra, det betyder väldigt mycket att det här finns. De andra föräldrarna blir nya vänner, som man kan umgås med när barnen leker, det är jättetrevligt. Vi har pratat om att ses andra dagar också, även när det inte är öppen förskola. 

Utöver gemenskapen är möjligheten att dela erfarenheter något viktigt för Therese. 

– Det går att få mycket tips från de andra. Om man undrar något går det alltid att fråga andra föräldrar hur de tänker.  

Therese tror att det även varit bra för Alexander att kunna komma till den öppna förskolan.  

– Jag tror att det hjälpt honom att komma hit också, att få träffa andra barn och inte bara vara med mig, säger hon. 

En gång i månaden anordnas det utflykter och under loven erbjuds fler aktiviteter, deltagarna involveras i beslut kring vilka aktiviteter som blir av. 

– Vi ger förslag på saker som vi skulle vilja göra, så undersöker personalen om det är möjligt. De tar alltid inspiration från vad vi vill göra. Vi har varit på Skansen, Junibacken, och lite andra museum och parker.  

– Det var väldigt roligt att de anordnade kollo i somras. Jag skulle haft det jättesvårt att komma i väg med Alexander annars. Det är också kul att åka tillsammans med andra, säger Therese. 

En ny mamma ansluter med sitt barn och hon och Therese börjar direkt prata om helgen. Det är tydligt att mammorna kommit varandra nära. Therese berättar om ett bröllop hon varit på den andra mamman ställer intresserat frågor om allt från hennes kläderna till vilka som var där. Medan mammorna pratar sitter barnen bredvid varandra i barnstolar, jollrar och äter. 

Bild: Therese

Therese och Alexander heter egentligen något annat.