Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

”Vi värvar många månadsgivare nära en tuff verklighet på gatan – det känns fint.”

Våra värvare finns på stan för att berätta om Stockholms Stadsmissions arbete och rekrytera månadsgivare. En av dem är Oliver, som brinner för samtalen som uppstår på gator, torg och i bostadsområden.

För att vi ska kunna fortsätta bekämpa utanförskap och arbeta för ett mänskligare samhälle behövs fler månadsgivare. Mitt i myllret på stan står därför värvarna redo med legitimation och surfplatta för att berätta mer om hur man som månadsgivare kan vara med och kämpa för de som kämpar.

Vi är tacksamma för alla som vill vara med och bidra och vet att de ekonomiska förutsättningarna ser olika ut från person till person.

Oliver tar mer än gärna en pratstund med människor som är intresserade att lära sig mer om vilka insatser vi bedriver just nu och varför Stockholms Stadsmission behövs i samhället.

– Det bästa med att vara värvare för Stockholms Stadsmission är att det är ett så tydligt viktigt arbete där vi samtidigt får ha väldigt roligt. Vi har ett väldigt positivt rykte i Stockholm och blir ofta bemötta med intresse och engagemang från de människor vi möter. De som får syn på oss blir ofta glada när vi kommer fram, vilket är lite unikt när det kommer till liknande yrkesroller som söker kontakt med människor på det här sättet.  

En värvare från stockholms stadsmission står och pratar med en man i en park.
Vi gör oss väl synliga med vår väst och logotyp samt legitimation, så att du säkert vet att det är oss du pratar med när du registrerar dig som månadsgivare.

Hur har du själv utvecklats av det här jobbet?
– Jag får så mycket energi av att jobba för något som verkligen hjälper människor i svåra situationer i livet. Det ger en ett driv att vilja utföra sina arbetsuppgifter ännu bättre. Det här är ett väldigt roligt jobb och jag märkte fort hur det går att utvecklas mycket som person i den här rollen. Vi pratar med tusentals personer varje vecka och växer därför mycket som sociala individer. Det är härligt att få träffa så många olika typer av människor och det faktum att nästan alla känner till oss gör samtalen mer enkla, fördjupade och samhällsengagerade.

Många uppskattar det arbete vi gör och ger oss klappar på axeln när vi är ute, vare sig de vill bli månadsgivare eller inte. 

Hur brukar ni bli bemötta?
– När vi går fram och presenterar oss vet de flesta redan vilka vi är och hur vi jobbar. Vissa kanske bara vet om våra second hand-butiker medan andra har nära släktingar som fått stöd av Stockholms Stadsmission i svåra stunder i livet. Många uppskattar det arbete vi gör och ger oss klappar på axeln när vi är ute, vare sig de vill bli månadsgivare eller inte. Även om vissa inte har råd att stötta oss som månadsgivare så slängs det hejarop mot oss. När någon säger nej hoppas den personen ofta ändå att vi kommer skriva upp så många som möjligt som månadsgivare under dagen.

När man arbetar för en viktig sak som man själv står bakom är det också betydligt lättare att nå fram till människor på gatan med sitt budskap. Ofta står vi och arbetar i miljöer där stora utsattheter i samhället gör sig synliga bara några meter bort. Det kan exempelvis handla om att en människa i hemlöshet sitter i närheten. Vi värvar många månadsgivare på dessa platser – det känns verkligen fint.