Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Kronprinsessan Victoria hjälpte till att göra matlådor

Kronprinsessan Victoria hjälpte till att göra matlådor på St Paul. Här portionerar hon mat i matlådor.
2020-03-30
Under måndagen den 30 mars besökte Kronprinsessan Stockholms Stadsmissions verksamhet St Paul på Mariatorget. Kronprinsessan kom för att hjälpa till att göra matlådor till människor i hemlöshet och utsatthet.

Det blåser och snöar utomhus och det är riktigt kallt när kronprinsessan kommer in genom dörren i St Paul.

Stockholms Stadsmissions beskyddare

Kronprinsessan är Stockholms Stadsmissions beskyddare och ville hjälpa till att förbereda luncherna till de människor i hemlöshet och ekonomisk utsatthet som varje vardag kommer till St Paul för att äta. För de äldre som med anledning av smittorisken inte längre kan komma till St Paul förbereds varje dag matlådor som hämtas upp av volontärer som sedan delar ut dem.

--- Jag känner som så många andra i samhället att jag vill göra något och då känns det bra att få vara här med er idag. Det är viktigt att vi som har möjlighet försöker bidra och hjälpa till på de sätt vi kan. Vi kan tillsammans göra skillnad, säger kronprinsessan till personalen på St Paul.

Kronprinssesan hjälpte till att packa påsar med matlådor till människor i utsatthet.
Kronprinsessan hjälpte till att packa påsar med matlådor till människor i utsatthet.

 

Gör matlådor i köket

Det första Kronprinsessan och personalen gör är att tvätta händerna ordentligt. Sedan börjar de jobba i köket för att allt ska hinna göras i ordning till klockan 11 när St Paul öppnar för de som ska komma och äta.

Fram till lunchen får kronprinsessan hjälpa till med det mesta som att dela upp maten i lådor, koka och servera kaffe, paketera lådorna som ska hämtas upp av volontärerna för att delas ut till alla äldre och packa nötter i små påsar som deltagarna som kommer till St Paul ska få. Det är viktigt för alla att hålla avstånd för att minska smittorisken och alla i köket är medvetna om det när de jobbar.

Kronprinsessan hjälper till i köket på St Paul.
Kronprinsessan hjälper till i köket på St Paul.

Skickar med hälsningar

Alla som kommer till St Paul idag får små hälsningar från kronprinsessparet. Kronprinsessan tejpar fast hälsningen på varje låda och ser även till att alla lådor som delas ut till de äldre får samma hälsning.

När klockan närmar sig 11 kommer en av Stockholms Stadsmissions volontärer in för att hämta upp matlådor som ska delas ut. Kronprinsessan är snabbt redo och hämtar en påse från köket.

--- Jag har varit volontär sedan vinternatt öppnades och när jag fick mejl om att det behövdes volontärer till den här sysslan anmälde jag mig. Jag hade cykel och nu kommer jag hit varje dag, hämtar upp lådor och cyklar med den till samma person, säger Katrine Konar och tar emot påsen från kronprinsessan. 

Hälsningen som kronprinsessparet skickade med matlådorna.
Hälsningen som kronprinsessparet skickade med matlådorna.

Fler besöker St Paul

De senaste veckorna har antalet besökare ökat i St Paul och under lunchen den här måndagen serverades 130 luncher till människor i hemlöshet och utsatthet. Utöver det levererades även matlådor hem till ensamma äldre som isoleras i hemmet under covid-19.

Stockholms Stadsmission är en idéburen organisation som arbetar för ett mänskligare samhälle för alla. Vår värdegrund vilar på en uthållig och handlingskraftig kärlek till människan – något som formar hur vi ser på individen och samhället. Arbetet med att leva efter värdegrunden sker överallt och hela tiden i vår organisation.

Kronprinsessan och volontären Katrine Konar som ska köra ut matlådor till äldre.
Kronprinsessan och volontären Katrine Konar som ska köra ut matlådor till äldre.