En tillflykt på dagen för att klara natten

Medarbetare öppnar dörren till Stockholms Stadsmissions dagverksamhet för män i hemlöshet. Foto: Jenny Lagerqvist.
2023-11-22
För den som saknar tak över huvudet är det avgörande att få ett avbrott i otryggheten.

Det finns ingen skylt som markerar porten på Fleminggatan på Kungsholmen. Ändå bildas det alltid en kö av män i spridda åldrar här som varje morgon väntar på att frukosten ska öppna på Stockholms Stadsmissions dagverksamhet för män i hemlöshet. Här har deltagarna, utöver kostnadsfri frukost och lunch, möjlighet att duscha, tvätta sina kläder och vila upp sig en stund. Men när dagverksamheten stänger på eftermiddagen väntar en otrygg kväll och natt för de allra flesta. Mustafa, 38 år, är en av dem. Han har inte haft ett eget boende på över tio år.

– Jag sover på kompisars soffor så ofta som det går, men det går inte alltid. Jag vill inte vara en belastning för någon och har man behövt leva som taklös en tid så är det skönt med en plats där det går att komma i kapp med sömnen litegrann, berättar han.

Deltagare på Stockholms Stadsmissions verksamhet för män i hemlöshet. Foto: Jenny Lagerqvist.
Flera av deltagarna ser hur hemlösheten sprider sig till allt fler. Foto: Jenny Lagerqvist. 

Begreppet ”taklös” myntades av deltagarna för att belysa den form av hemlöshet som är svårast att ta sig ur. Många kan, likt Mustafa, sova hos en bekant eller på ett akutboende då och då, vilket gör stor skillnad för det psykiska måendet. För den som är taklös – som inte har någonstans alls att ta vägen på nätterna – lyser den typen av välbehövliga avbrott med sin konstanta frånvaro.

– Det är då det börjar sätta sig på huvudet. Om du inte får sova så slutar du att fungera som människa. Då blir det inte längre en fråga om att ta sig ur sin situation, utan snarare att hitta sätt som stillar smärtan, berättar Peter som är 61 år och ofta åker buss mellan Stockholms ytterförorter på nätterna för att åtminstone få några timmars sammanhängande sömn per natt.

Metoden Bostad först en del av lösningen

I den nya nationella strategin för att motverka hemlöshet slås det fast att alla kommuner i Sverige bör använda sig av metoden ”Bostad först”. Modellen utgår från att ett eget boende är en mänsklig rättighet och att personer i hemlöshet först behöver den grundtrygghet en egen bostad ger, innan de kan förväntas ta itu med att förändra sitt liv. Bostad förstmodellen används i flera kommuner. Och Stockholms Stadsmission har ett antal Bostad förstlägenheter via privata fastighetsägare inom Stockholms län.

Utbudet av lägenheter i Stockholm är fortfarande litet.

Nora arbetar som ombud på Stockholms Stadsmission. Hon förklarar att utvecklingen går långsamt i Sverige, samtidigt som behoven växer.

– Som metod kommer Bostad först spela en viktig roll i att motverka den akuta hemlösheten, men utbudet av lägenheter i Stockholm är fortfarande litet och stödet är riktat till människor med komplexa stödbehov, säger Nora.

Nora arbetar på Stockholms Stadsmissions verksamhet för män i hemlöshet
Nora möter och stödjer deltagare i verksamheten på Fleminggatan. Foto: Jenny Lagerqvist. 

Att erbjudas en lägenhet genom Bostad först kräver delvis att det finns en dokumenterad bakomliggande problematik, det får heller inte finnas några tvivel om att personen inte kan få tag på en bostad på egen hand.

– Det är bara ett fåtal av alla våra besökare som kvalificerar sig för stöd genom Bostad först. De allra flesta som kommer hit har förvisso någon form av problematik som konsekvens av att det är tufft att leva utan bostad, men den är inte alltid helt klarlagd, och samtidigt är det väldigt många som dessutom vill klara sig själva. Dessa människor behöver också stöd och hjälp att förändra sin situation, säger Nora.

En annan deltagare som ofta besöker dagverksamheten på Fleminggatan är Victor. När vi träffar honom räknar han mest ner dagarna tills dess att han ska fylla 62 år. Som 62åring kan Victor börja ta ut den allmänna pensionen och med en fast inkomst är det enklare att få tag på en bostad. Även om Victor tillåter sig att vara försiktigt positiv kring sin egen framtid, ser han samtidigt med egna ögon hur hemlösheten sprider sig till allt fler.

– Vi är ett gäng som kommit hit länge och försöker vara här tidigt varje morgon. Efter att vi kommer in så fylls det på med folk ända fram tills dess att frukosten ska stänga. Numera blir det snabbt fullt inne i lokalen, vilket gör att de som ätit upp måste gå ut för att ge plats åt de som väntar utanför, och har du otur tar det lång tid innan du kommer in igen, avslutar Victor.

Om Bostad först

Bostad först är en evidensbaserad metod för att hjälpa människor i hemlöshet att förändra sin livssituation. Deltagare erbjuds en bostad som första hjälpinsats, vilket förbättrar förutsättningarna för att personen ska kunna förändra sin livssituation. Till skillnad från andra modeller – som ofta bygger på att deltagaren ska uppnå olikadelmål i sin rehabilitering och till slut erbjuds ett eget boende – bygger Bostad först på att eget boende ska ses som en mänsklig rättighet och social förutsättning. I den nationella hemlöshetsstrategin slås det fast att kommunerna ska använda Bostad först om metod i sitt arbete för att motverka hemlöshet.