"Det är som terapi för mig"

Marilyn Winter
2023-03-10
Marilyn Winter är en av de kvinnor som ägnar sig åt konstnärligt skapande i vår verksamhet Boklara, som riktar sig till kvinnor i akut hemlöshet. På den internationella kvinnodagen medverkade hon i Boklaras årliga konstutställning, och delade då med sig av sina tankar om konst och skapande.
Marilyne Winter
Marilyn tillsammans med sitt konstverk Näckrosen

Sedan ett antal år tillbaka anordnar Stockholms Stadsmissons verksamhet Boklara en årlig konstutställning där kvinnor som besöker verksamheten har möjlighet att ställa ut sina konstverk. Verken är skapade i Boklaras ateljé. Under konstutställningen har besökare möjlighet att både beundra och köpa konstverken, och alla intäkter från försäljningen går till konstnärerna.

Vad inspirerar dig till att måla?

Det är som terapi för mig. Jag har perioder där jag målar väldigt mycket, följt av målningskrampsperioder, likt skrivkrampsperioder, där jag målar mindre. Vissa skriver för att få ur sig, men jag målar.

Följer din konst ett specifikt tema?

Nej, det är väldigt olika. Jag målar allt från beställningar till bara vad som faller mig in. IbIand så målar jag något från en dröm som sitter kvar.

Hur länge har du målat?

Hela livet mer eller mindre. Min mormor var konstnärinna, Marita Winter. Hon gjorde stora tavlor till kyrkor bland annat. Jag har alltid tyckt om att måla, så hon tyckte att det var jätteroligt att sitta barnvakt åt mig. Hon slängde lite kritor till mig och sedan låg jag snällt bredvid och ritade, och jag kunde ligga där i timmar. Annars brukar ungar i den åldern bli less och göra bus istället, men hon kunde stå med sitt och jag låg snällt där bredvid med mitt.

Kan man göra en beställning av dig?

Ja, det går att göra beställningar via BoKlara, så kontaktar jag personen som beställt sedan. Jag planerar att till våren göra konstverk på jeansjackor, som man kommer kunna att beställa.

Stockholms Stadsmissions verksamhet Boklara har två delar, ett akutboende och en öppen dagverksamhet, för kvinnor som befinner sig i akut hemlöshet. På BoKlara får hemlösa kvinnor en plats för gemenskap och för att vila, äta vällagad mat, duscha och tvätta. Enheten stöttar även kvinnorna i att komma vidare i sina liv genom bland annat stöd i myndighetskontakter.