Nu är den sociala livsmedelsbutiken Matmissionen tillbaka i Järfälla

Tjej med skylt med texten Matmissionen.
2019-09-03
Den sociala livsmedelsbutiken Matmissionen, som ägs och drivs av Stockholms Stadsmission, är tillbaka i Järfälla. Matmissionen gör det möjligt för människor i ekonomisk utsatthet att handla mat till reducerat pris. Butiken förväntas slå upp portarna före årsskiftet.

Matmissionen är tillbaka i Järfälla efter flytten från Veddesta köpcentrum i januari. Butiken, som nu genomgår renovering, är en vanlig livsmedelsbutik där alla är välkomna att handla. Skillnaden är att butikens medlemmar*, som idag är cirka 3 500, får köpa varor till en tredjedel eller mindre av ordinarie pris.

Varuutbudet bygger på donationer från livsmedelsbranschen. Utbudet kan bestå av produkter med kort datum eller varor som av olika skäl överproducerats, vilket även bidrar till ett minskat matsvinn. Utbudet i butiken varierar dagligen beroende på donationer.

– Vi har många medlemmar med låg inkomst som har svårt att få pengarna att räcka till i vanliga livsmedelsbutiker. Här blir Matmissionen ett viktigt och värdefullt inslag för våra medlemmar i vardagen, säger Tove Larsson tf. verksamhetsområdeschef på Stockholms Stadsmission.

Matmissionen drivs av Stockholms Stadsmission som ett socialt företag. Detta innebär att människor får förutsättning att närma sig arbetsmarknaden genom personligt stöd och yrkescoachning.  Matmissionen i Jakobsbergs centrum möjliggör minst 15 platser för arbetsträning inom butik, lager och transport.

Matmissionens nya lokal ligger på nedre plan med ingång från Myrornas butik i Jakobsbergs centrum. Den är på närmare 1000 kvm, varav cirka 350 kvm blir butik och resterande lager för att även inrymma Stockholms Stadsmissions matbank som distribuerar livsmedelsöverskott till ett 20-tal sociala verksamheter i Stockholmsområdet.

– Det är oerhört glädjande att vi åter kan öppna en butik i Norrort för gamla och nya kunder och att vi genom butiken också möjliggör arbetsträning, att fler människor får chansen att närma sig arbetsmarknaden, säger Marika Markovits, direktor på Stockholms Stadsmission.

Matmissionen har Axfood som medgrundare. Utöver den nya butiken i Jakobsbergs centrum finns också Matmissionen i Hägersten.

För att bli medlem i Matmissionen krävs att man lever på försörjningsstöd, etableringsersättning, garantiersättning eller har migrationsverkets dagersättning oavsett ersättningsbelopp. Lever man på sjukpenning, sjukersättning, A-kassa, pension, föräldrapenning, aktivitetsersättning, aktivitetsstöd, har löneutmätning eller lön måste inkomsten vara mindre än 9 290 kr/månad efter skatt.