Sommarkollo stärker familjer

Mamma och barn sitter på gräset på en filt.
Under sommaren blir skillnaden tydligare mellan barn som har möjlighet till dyrare aktiviteter och de som inte har möjlighet till några aktiviteter. För många familjer är Stockholms Stadsmissions kollo den enda möjlighet att komma i väg på en semester tillsammans.

Barnskratt ekar över Stockholms Stadsmissions kursgård Stenfasta. Barnen har vattenkrig och föräldrarna dansar på den stora gräsmattan. Det är Stockholms Stadsmissions sommarkollo som dragit i gång. Den här veckan är det unga föräldrar och familjer med små barn som är här.

Föräldrar och barn droppar in på den stora gräsmattan. De har tagit det lugnt efter lunchen. Eftersom barnen är små har de flesta sovit en stund för att ladda om till eftermiddagens aktiviteter. Idag kommer några att gå och fiska, några dansa och ett gäng kommer ha olika lekar på gräsmattan.

Kan ge mer tid till sin dotter

På en filt sitter Cecilia. Hon har med sig barnen Elly 4 år och Elias 1,5 år. Cecilia kom till vår verksamhet för barn och unga när Elly var liten. Hon fick tipset av en vän som hade hört talas om att det fanns en grupp för unga föräldrar. Det är hennes andra gång på kollo.

--Första gången var 2019 med då blev Elly sjuk så vi var tvungna att åka hem. Men de dagar vi hann vara med var fina så jag ville att Elias också skulle få komma hit.

Cecilia är ensamstående och på sommarkollo känner hon att hon har möjlighet att ge sin dotter lite extra tid.

-- Jag kan ge mer tid till Elly här. Elias är väldigt på mig och krävande just nu. När han går och sätter sig hos en av ledarna får jag dansa med Elly eller kasta boll med henne. Det finns den möjligheten att bara vara med henne. Det är fint.

Mamma leker med sitt barn.

Fin gemenskap

Cecilia berättar att det blir en fin gemenskap på kollo. Fast hon känner många av de andra från vår verksamhet för barn och unga på Södermalm så blir det ändå en annan sak att träffas och umgås här. Hon berättar att man lär känna varandra på ett annat sätt.

Barnen får vara så fria här. Hemma blir det så mycket samma sak. Här har vi en klocka att gå efter, men det är väldigt fritt. De får ha väldigt mycket fantasi i lekarna och blir trötta. Det är verkligen sommar för barnen här.

Barnen har längtat efter kollo

På en brygga står Akzam med sin familj med och fiskar. De var på sommarkollo förra året.

-- Barnen gillar det mycket. De har väntat hela året på att få komma tillbaka. De har frågat många gånger under året ”När ska vi åka nästa gång på kollo?”

Familjen kommer till Sverige från Kaukasus för fem år sedan. De hittade till Stockholms Stadsmission efter ett år i Sverige.

--Den här organisationen gör jättemycket. Vi hade problem med ekonomin till mat. När vi kommer till Stockholms Stadsmission har vi fått mycket stöd.

De tycker allt är bra här på sommarkollo. Maten, personalen och aktiviteterna.

--Jag tycker det är roligast att fiska, säger Abdullah, 5 år.

Liten pojke håller upp en fisk mot kameran.
Abdullah och hans syster Aisha gillar att fiska.

Uppskattar att vara tillsammans

Timur Boynukisa är en av kolloföreståndarna på Stenfasta. Han berättar att många som kommer hit på kollo inte har någon annan möjlighet att få komma i väg på semester.

--Det familjerna brukar uppskatta mest med att få komma hit på kollo är att de får möjlighet att vara tillsammans och göra saker som de vanligtvis inte hinner med i stan. Det kan vara så enkla saker som spela fotboll, dansa eller bara ha tid och möjlighet att skratta ihop och ha kul.

I sommar kommer Stockholms Stadsmission att erbjuda 1500 barn, unga och föräldrar aktiviteter, kollo och stöd.