Hittade gemenskap och sammanhang genom delningsboende

Matrummet på Stockholms Stadsmissions delningsboende i Vega.
Det är kväll och hyresgästerna i Stockholms Stadsmissions delningsboende har just ätit pizza till middag. De pratar om hur det varit att bo tillsammans, vilka rutiner som ska finnas för tvättmaskinen och planerar gemensamma aktiviteter. Peter är en av hyresgästerna som genom delningsboendet fått en fast punkt och ett nytt sammanhang, efter många år av att befinna sig i otrygga boendesituationer.

I dag bor tio hyresgäster i den nyproducerade och modernt inredda bostaden. De har egna låsbara rum med badrum och delar på gemensamma ytor. Utöver de sociala och miljömässiga fördelarna innebär uppdelningen av gemensamma boendeytor att Stockholms Stadsmission kan erbjuda överkomliga hyresnivåer.  

Peter berättar om sin resa och vikten av att ha fått ett hem efter flera år av tillfälliga och otrygga boendelösningar.  
 
– Efter att jag skilde mig stod jag helt plötsligt hemlös. Jag kunde bara bo hos en kompis i en månad. Då upptäckte jag att jag kunde åka gratis med Cinderella sex dagar i veckan, så det blev mitt hem under en period. Sedan kom pandemin och då stannade båtarna. Då gick jag i stället runt på stan under dagarna och fick sova på centralstationen på nätterna.  

– Sedan bodde jag på hostel, men jag hade precis fått cancer och påbörjade behandling samtidigt. Så det var ganska tufft. Jag hade sökt mig till vården efter att ha haft väldigt ont i benet och läkaren berättade att jag hade lympkörtelcancer i hela kroppen. Det var som en gardin drogs ned när jag fick beskedet, berättar Peter. 

Sökte delningsboendet via Stockholms Stadsmissions bobyrå

Peter sökte till delningsboendet genom Stockholms Stadsmissions bobyrå, som sedan gjorde ett urval av hyresgäster med olika ålder och bakgrund, för att skapa en så bra sammanhållning som möjligt.  

– Det var en slump att jag hittade annonsen om delningsboendet. Jag kontaktade Stockholms Stadsmission och gick på en informationsträff där de berättade om boendet, efter det fick jag komma på en intervju. Det kändes skönt när jag fick besked om att jag kunde flytta in, jag hade tappat ekonomin – det hade varit dyrt att bo på hotell. Utöver att jag kunde spara pengar skulle jag slippa sova i samma rum som massa andra.  

Peter beskriver känslan av att komma till boendet för första gången. 

– Det var skönt att komma hit, det kändes som att komma hem och vi fick ett väldigt fint mottagande. Jag hade ett eget rum och allt var möblerat, så jag behövde inte tänka på annat än sängkläder. Vi har egen dusch och toalett, så var det inte där jag var sist. Vi har också ett stort kök med allt som hör till. Jag trodde att jag skulle behöva köpa saker, men så var inte alls fallet. 

Sedan inflytten i oktober har hyresgästerna kommit varandra närmare.  

– Det har varit jättebra, några av de andra som bor här kommer och frågar mig om saker och jag kan visa hur det funkar. Vi hjälper varandra. När jag bodde ensam innan så jobbade jag varannan helg och då hade man inte så många kamrater och jag satt ibland ensam på helgen. Här hälsar vi på varandra, så man är aldrig ensam. 

Fika på Stockholms Stadsmissions delningsboende.

Gemensamt julfirande

Redan flera månader innan jul började Peter att planera ett gemensamt firande för hyresgästerna och när julafton kom var det han som stod för julmaten.

– Jag lagade sill och gjorde köttbullar så att vi kunde äta julmat och titta på Kalle Anka tillsammans i stället för att sitta ensamma.  

Peter har precis som de andra hyresgästerna sökt sig till boendet för att de ser fördelarna med ett delningsboende och att bo tillsammans med andra.  

–Jag har bott i kollektiv tidigare, och tycker det fungerar bra att jag har ett eget rum. Jag har inga problem med det sociala heller, jag har jobbat som ordningsvakt i 46 år.  

Han tror att fler skulle trivas i denna typ av boende.  

– Jag ser det här som en möjlighet, nu känns det som jag kan varva ner och komma tillbaka till livet. 

Peter heter egentligen något annat.

Vardagsrummet i Stockholms Stadsmissions delningsboende