"Perfekt matchning av hyresförmedlingen"

Två kvinnor sitter och pratar vid köksbord.
Under hösten 2019 startade Stockholms Stadsmission en hyresförmedling. Therezia och Christina är en av alla som blev hyresvärd för en av ungdomarna som köade.

Annonserna om hyresförmedlingen dök upp i facebook-flödet.

--- Redan innan jag såg annonsen kände jag att vi har mycket att ge. Vi har en lägenhet som är jättestor, vi har plats för mer. Vi har funderat på ett tredje barn, men bestämt oss för att inte skaffa det. Vi har både ekonomiska resurser och mer kärlek att ge till någon. Vi såg också de hemska kommentarerna som var under inläggen. Jag blev rädd för dem. Jag tänkte att så här får det inte vara. Vi ville vara tvärtemot dem, säger Therezia.

Är du också intresserad av att hyra ut?
ANMÄL INTRESSE

Uppvuxen med engagemang

--- Jag är uppvuxen med en familj med en massa mostrar som varit engagerade som gode män och som kompisar till människor med funktionsvariationer. Jag har alltid känt att jag vill göra något liknande, men det har varit svårt att få in. När jag såg annonsen tänkte jag ”Varför inte?”, det kändes tryggt att det var Stockholms Stadsmission som stod bakom det. Nu klaffade det dessutom i tid och med livet, säger Christina.

De tog kontakt med hyresförmedlingen för att se om de passade som hyresvärdar. Sedan gick det snabbt. Hyresförmedlingen matchade dem med en ung tjej som går i gymnasiet bara en liten bort från dem. 

--- Hon kom hem till oss tillsammans med en person från hyresförmedlingen och fikade. Våra barn var med och det var jättemysigt och kändes jättebra! På den vägen är det, säger Therezia.

Är du också intresserad av att hyra ut?
ANMÄL INTRESSE

En del av familjen

En vecka efter fikan flyttade Ayan in. Hos Therezia och Christina har Ayan fått ett tills vidare-kontrakt, vilket varit viktigt för alla.

--- Det känns bra att kunna ge henne en trygghet. Hon hade varit stressad över sitt boende en längre tid innan hon flyttade till oss, säger Christina.

De berättar att Ayan är en del av familjen nu och att det känns som att de känt varandra hur länge som helst. Men för barnen har det varit lite svårt att vänja sig vid den nya situationen.

--- De ska anpassa sig och förstå varför en ny människa flyttade in. Vårt yngsta bar har varit ganska arg på Ayan. Hon förstår att Ayan bor här, men det tar ju uppmärksamhet från henne. Hon fick även flytta från ett stort rum till ett mindre när Ayan kom, så det bidrar nog också. Men häromdagen hittade jag dem ligga och kollade på film tillsammans på morgonen, säger Therezia och ler.

Får dåligt samvete

Alla i deras närhet har bara varit positiva, men folk får dåligt samvete när de får höra att de öppnat sitt hem. Många säger att de själva borde göra det.

--- Jag trodde att mina föräldrar skulle reagera negativt, men de blev jätteglada och sa att det var det vettigaste vi gjort på länge, säger Therezia och skrattar till.

Det har betytt mycket för familjen att Ayan flyttat in till dem.

--- Hon säger så kloka grejer som får mig att reflektera över saker. Hon lär vårt äldsta barn att hjälpa till hemma. Hon har ett bra inflytande, säger Therezia.

Är du också intresserad av att hyra ut?
ANMÄL INTRESSE

Perfekt matchning

De säger att det viktigaste för att allt ska funka är höga krav på att alla kommunicerar bra med varandra.

--- Ayan frågar öppet och hjärtligt om olika saker och det är nog orsaken till varför hon kommit in i familjen så snabbt. Det är viktigt att vi känner oss 100% hemma i vårt hem, men det är lika viktigt att även hon gör det. Det här var en perfekt matchning av hyresförmedlingen, avslutar Christina.
 

Kontakta oss gärna
hyresformedlingen [at] stadsmissionen.se