Allt om byggprojektet i Farsta Strand

Här hittar du svar på vanliga frågor om Stockholms Stadsmissions socialt hållbara hyreshus i Farsta Strand.

Vad är det som händer på tomten i Farsta strand?

I juni 2021 köpte Stockholms Stadsmission en tomträtt som ägts av Familjebostäder i Stockholm. Familjebostäder överlät tomten tillsammans med en färdigställd detaljplan. I maj 2022 lämnade Stockholms Stadsmission in ansökan om rivningslov respektive bygglov för tomten i Farsta Strand som beviljades i oktober samma år. Det första spadtaget för byggprojektet togs den 1 mars 2023. Sedan dess har byggprojektet fortskridit enligt plan och står redo för inflytt under juni 2024.  

Vad är det här för hus?

Stockholms Stadsmissions nyproducerade bostäder i Farsta Strand är byggda för att främja delaktighet och gemenskap där hyresgäster kan bo bra och bo kvar, oavsett inkomstnivå. I fastigheten ryms 40 kooperativa hyresrätter för en mångfald av hushåll - från 1 RoK till 4 RoK. Fastigheten är Svanenmärkt och består av ett 7-våningshus, samt fyra intilliggande radhus i tegel.

Vad vill Stockholms Stadsmission uppnå genom denna satsning?

Det övergripande syftet med projektet är att utveckla en förvaltningsmodell för socialt hållbara bostäder som kan skalas upp och användas av andra. Genom att skapa ett konkret exempel och utveckla handfasta metoder för att tillgängliggöra hyresrätter till de som står längst ifrån bostadsmarknaden, vill vi skapa förutsättningar för en socialt hållbar bostadsförsörjning. Det långsiktiga målet är att på så vis minska den strukturella hemlösheten i Sverige.

Vem bor i huset?

I fastigheten ryms 40 kooperativa hyresrätter för en mångfald av hushåll - från 1 RoK till 4 RoK. Det som skiljer vårt hyreshus från ett traditionellt är att vi i förmedlingen av lägenheter utgår ifrån behov och inte från kötid. Syftet med det är att kunna tillgängliggöra långsiktiga och trygga boenden till personer står utanför bostadsmarknaden. Det kan handla om allt från unga, till barnfamiljer och äldre där den gemensamma nämnaren ofta är knappa ekonomiska resurser, inga kontakter som kan hjälpa till med bostad och för kort kötid i den vanliga bostadskön. I övrigt förväntas våra hyresgäster vara goda grannar och vi ställer samma krav på hur våra hyresgäster uppträder och agerar som andra fastighetsägare gör på sina. 

Kommer Stockholms Stadsmission driva verksamheter i huset?

Nej. Stockholms Stadsmission är fastighetsägare och förvaltare av huset, men kommer inte att driva någon typ av öppen verksamhet på plats. 

Hur hyrs lägenheterna ut?

Majoriteten av lägenheterna har förmedlats genom Stockholms Stadsmissions verksamhet Bobyrån. En del av lägenheterna har också förmedlats via Bostadsförmedlingen.

Hur gör jag om jag vill bo i huset? 

Majoriteten av lägenheterna har förmedlats genom Stockholms Stadsmissions verksamhet Bobyrån. Förmedlingen görs utifrån behov inte utifrån kötid. En del av lägenheterna har också förmedlats via Bostadsförmedlingen.

Håll utkik på Bostadsförmedlingens sidor/annonser, där du kan anmäla ditt intresse för huset. Läs mer på den här länken

Om du är i behov av stöd till en trygg bostad kan du kontakta Stockholms Stadsmissions bobyrå via den här länken

Hur påverkar huset närområdet?

En ny fastighet och bostadshus påverkar alltid ett område. Vi vill och arbetar för att påverkan ska bli positiv och vara ett tillskott för ett hållbart och inkluderande kvarter.

Hur kommer byggnaden och tomten att se ut?

Detaljplanen för fastigheten har vunnit laga kraft och beskriver förutsättningar för hur den nya bygganden kan och bör se ut. Gestaltningsmässigt och kvalitetsmässigt skiljer inte byggnaden sig från andra bostadshus. Vi följer alla normer samt planer och husen smälter väl in i omgivningen. Inte heller invändigt kommer det vara någon större skillnad.

Det finns en förskola med i detaljplanen. Kommer det bli en förskola på tomten? 

Detaljplanen har vunnit laga kraft och kommer inte ändras. Detaljplanen möjliggör förskola och/eller bostäder. Det går det att föreslå bostäder i det bygglov man söker och dessa behöver godkännas av Stadsbyggnadskontoret. Stockholms Stadsmission har beviljats bygglov för att denna yta i stället ska bli bostäder då Stadsdelen meddelat att de ej vill utnyttja möjlighet till förskola. 

Vad är bakgrunden till beslutet att bygga ett hyreshus?

Under 2020 fattade Stockholms Stadsmission beslutet att inleda förhandlingar kring att köpa tomträtten i Farsta strand. Stockholms Stadsmission har en lång historia av att arbeta både operativt och opinionsbildande för att motverka hemlöshet. Vi har identifierat att nästa naturliga steg i vårt arbete för att bryta hemlösheten är att bygga egna fastigheter för att säkerställa att prisrimliga bostäder tillgängliggörs till dem som behöver det mest.

 

Stockholms Stadsmission
Box 35, 131 06 Nacka
Telefontid måndag–fredag: 8–17
info [at] stadsmissionen.se