Hoppa till huvudinnehåll

Den här sidan använder cookies. Om du fortsätter använda sidan så accepterar du användande av cookies.

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Brandkontoret stödjer Nattjoren

Samtal mellan personal på Nattjouren
Fastighetsförsäkringsbolaget Brandkontoret samarbetar sedan många år tillbaka med Stockholms Stadsmissions och stödjer vårt arbete med människor i hemlöshet, bland annat Nattjouren.

– Precis som Stockholms Stadsmission har vi en lång historia och arbetar lokalt i Stockholm. Därför kändes det naturligt att bidra till detta arbete, säger Torbjörn Callvik, vd på Brandkontoret.

Stockholms Stads Brandförsäkringskontor bildades redan i mitten av 1700-talet då ett antal fastighetsägare gick samman för att hjälpa varandra att ersätta skador vid brand. 270 år senare är verksamhetsidén för Brandkontoret densamma och bolaget har cirka en femtedel av alla fastigheter i Stockholm som sina kunder.

En mångårig företagspartner

Sedan mer än 20 år tillbaka stödjer Brandkontoret Stockholms Stadsmissions Nattjouren som bedriver uppsökande verksamhet och finns till för människor i hemlöshet på gator och torg, i trappuppgångar och tunnelbana.   

– Vårt upplägg är att för dem av våra kunder som anlitar Nattjourens tjänster så donerar vi lika mycket som det kostar för fastighetsägaren. Det har blivit betydande belopp under åren, säkert tiotals miljoner kronor, säger Torbjörn Callvik. 

För oss är det en fantastisk möjlighet att få hjälpa till och finnas för människor i hemlöshet.

Torbjörn Callvik, vd Brandkontoret 

Vad betyder stödet till Stockholms Stadsmission för era anställda? 

– Stockholm och stockholmarna ligger oss varmt om hjärtat och allt sedan 1800-talet har det funnits en fond till förmån för personer som omkommit i samband med brandarbete och som har gått till efterlevande som ett socialt skyddsnät. Den andan lever kvar i bolaget. För oss är det en fantastisk möjlighet att få hjälpa till och finnas för människor i hemlöshet och ge dem en chans till härbärge för natten med Nattjouren och Klaragården för kvinnor som är utsatta för hot eller andra saker. 

En annan sida av Stockholm

Torbjörn Callvik har själv åkt med Nattjoursbilen i Stockholmsnatten och fått uppleva och se en annan bild av staden än den många stockholmare möter på dagen.  

– Jag uppmanar både kunder och anställda att följa med Nattjouren ut en kväll för att se en annan sida av Stockholm – en sida som är så avlägsen från de flestas vardag och en påminnelse om hur bra många av oss har det, och hur fruktansvärt livet kan vara för andra. 

Pernilla Parding är verksamhetschef för Stockholms Stadsmissions mobila insatser som omfattar Nattjouren. 
– Brandkontorets långsiktiga stöd bidrar till att vi kan finnas tillgängliga för våra deltagare varje dag året om. Det är viktigt för våra deltagare att de känner att vi finns där när de behöver oss och att de alltid vet att vi är på plats, säger hon.

Brandkontoret bidrar på flera sätt

Stockholms Stadsmission är bara en av de organisationer som Brandkontoret stödjer – alla med ambitionen att göra tillvaron bättre för personer i Stockholm som har kommit på kant i tillvaron. 

– Genom mina resor till olika avlägsna platser i världen har jag både mött extrem fattigdom och sjukdomar som jag knappt trodde fanns kvar, som spetälska till exempel.  För då och först då fattar man hur bra många av oss har det. Det behövs så lite för att göra det så mycket bättre för ganska många, avslutar Torbjörn Callvik.

Läs mer om Brandkontoret på företagets webbplats.

Torbjörn Callvik, vd Brandkontoret
Torbjörn Callvik, vd Brandkontoret
Om Brandkontoret
Huvudpartner Stockholms Stadsmission
Stockholms Stads Brandförsäkringskontor bildades år 1746 då ett antal fastighetsägare, med grosshandlare Charles Tottie i spetsen, gick samman för att solidariskt hjälpa varandra att ersätta skador vid brand. Allt sedan verksamheten startade har Brandkontoret erbjudit fastighetsägare inom Stockholms län att teckna försäkringar mot brand i sina fastigheter. Brandkontoret verkar inom Stockholm men har numera kunder i hela Stockholms län.