Hyresgäster har fått en ökad känsla av egenmakt, framtidstro och trygghet

hyresgäst delningsboende
2023-10-05
Sex månader efter inflytt i Stockholms Stadsmissions delningsboende har hyresgästernas livskvalitet förbättrats markant. I en undersökning som Stockholms Stadsmission gjort uppger hyresgästerna en ökad känsla av egenmakt, framtidstro och trygghet.

Under 2022 öppnade Stockholms Stadsmission sitt första delningsboende genom ett samarbete med Stena Fastigheter. Syftet var att skapa ett boende präglat av trivsel, gemenskap och hållbarhet för personer som har svårt att på egen hand ordna ett boende. För att säkerställa att boendet bidrar till dessa värden har Stockholms Stadsmission löpande utvärderat hyresgästernas upplevelser av boendeformen.

När hyresgästerna flyttade in fick de ranka sig på en skala mellan ett och tio hur nöjda de var med ett antal områden i sina liv. När de sex månader senare har betygsatt samma områden har det skett en markant höjning inom nästan alla kategorier. Då uppgav hyresgästerna att deras hälsa, sysselsättning och sociala sammanhang hade förändrats till det bättre. Det område som rankades högst var ”upplevd trygghet” med genomsnittet 9,3 jämfört med 5,8 vid inflytten samt ”upplevd egenmakt” där genomsnittet var 8,7 jämfört med 7,6. Den enda kategorin som förblev oförändrad var ”ekonomi”, något som tros bero på att hyresgästerna under perioden inte fått nya eller större inkomstkällor.

– Att erbjuda nya boendeformer är en del av vårt arbete med att bryta hemlösheten. Vi vet att en trygg bostad är en förutsättning för att klara alla delar av sitt liv på ett bra sätt. Det är väldigt roligt att undersökningen förstärker den här bilden och tydligt visar att delningsboendet bidragit till en ökad livskvalitet för våra hyresgäster. Det visar vidare vad vi kan uppnå tillsammans med de fastighetsägare som vi samarbetar med, säger Tanja Küller, enhetschef Stockholms Stadsmissions bobyrå.

–  Vårt samarbete med Stockholm Stadsmission handlar i mycket om att sänka trösklarna för att fler ska kunna få en bostad, detta är ett att våra sätt att bidra säger Sarah Pettersson, chef Social hållbarhet i Stockholm, Stena Fastigheter.

Gemenskap mellan olikar

I dag bor tio hyresgäster mellan 21 och 76 år gamla, alla med olika bakgrund, i den nyproducerade och modernt inredda bostaden. De har egna låsbara rum med eget badrum och delar på övriga gemensamma ytor. Utöver de sociala och miljömässiga fördelarna innebär uppdelningen av gemensamma boendeytor att Stockholms Stadsmission kan erbjuda överkomliga hyresnivåer. De delar lägenheten som rymmer 150 kvadratmeter gemensamma ytor och privata rum. Hyresgästerna har gemensamt att tidigare ha levt i hemlöshet eller otrygga boendeförhållanden.

– Jag är väldigt glad över att ha ett boende och en dörr att stänga om mig så att jag kan sova gott om natten, säger en av delningsboendets hyresgäster.

Resultat undersökning:

skattning mående vega
Hur nöjd är du med följande områden i ditt liv? 1= inte alls nöjd, 10= mycket nöjd

Allt färre människor kan på egen hand ta sig in på ordinarie bostadsmarknad, vilket innebär att de inte får den trygghet som ett eget boende innebär. Utöver insatser och boenden som rör akut hemlöshet arbetar Stockholms Stadsmission därför med ett flertal innovativa lösningar för att skapa fler socialt hållbara bostäder och en mer dynamisk bostadsmarknad. 

Är du nyfiken på Stockholms Stadsmissions arbete med hemlöshet eller vill bidra till vårt arbete? Läs mer här.

Porträtt på Tanja Küller, Bobyrån.

Är du hyresvärd eller fastighetsägare och vill veta mer?

Som hyresvärd och fastighetsägare har du en en unik möjlighet att bidra till social hållbarhet. Bostad först är en av flera olika boendelösningar som Stockholms Stadsmission tillhandahåller för att långsiktigt motverka hemlöshet. Tillsammans gör vi Stockholm till en mänskligare stad. Kontakta oss, så berättar vi gärna mer och om hur du som fastighetsägare kan hjälpa till:
Tanja Küller, Enhetschef Bobyrån
tanja.kuller@stadsmissionen.se
08-684 233 98