Fattigdomsrapporten 2023 – Nu skäms man inte längre. Det är så många som sitter i samma båt.

Martin medverkar i Fattigdomsrapporten 2023.

Jag skäms inte för någonting. Jag skäms bara för att jag inte kan ge mina barn det som de vill ha.

Det säger Dragana Douhabi, som är sjukskriven efter 25 år som städerska. Dragana är en av människorna som medverkar i Sveriges Stadsmissioner nionde fattigdomsrapport, som släpps den 17 oktober.

Längre ner på sidan kan du höra Dragana, Martin, Jens, Eva-Lena och Johnny berätta om hur det om är att leva i ekonomisk utsatthet.

I samband med att årets Fattigdomsrapport släpps hålls ett seminarium på Mötesplats Mariatorget. Seminariet sänds även digitalt. Lyssna på människors berättelser om att leva i ekonomisk utsatthet. Ta del av Stadsmissionens förslag och samtal med riksdagspolitiker om hur vi tillsammans kan häva utsattheten.

Klyftorna mellan fattiga och rika ökar i Sverige idag. Samtidigt möter Sveriges Stadsmissioner allt fler människor som lever i matfattigdom. Forskningen visar att ökande klyftor minskar såväl människors hälsa som tillit till samhället. För att stoppa denna samhällsutveckling behöver vi häva fattigdomen i Sverige.

Stadsmissionen arbetar för och tillsammans med de allra mest utsatta människorna. Sedan 2014 gör vi tillsammans med forskare på Marie Cederschiöld högskola en kvantitativ undersökning om vårt arbete för människor i ekonomisk utsatthet. Undersökningen visar att 72 procent av våra insatser idag är matstöd – den i särklass största insatsen för människor i ekonomisk utsatthet.

Till Sveriges Stadsmissioner runt om i landet kommer särskilt utsatta människor som ofta inte finns med i den officiella statistiken. Det är asylsökande, papperslösa, utsatta EU-medborgare och icke-mottagare; människor som har rätt till stöd från socialförsäkringssystemen, men som av olika skäl inte får det. Detta stämmer även för Stockholmsområdet. Medarbetare på Stockholms Stadsmission vittnar om att många som söker sig till organisationen har det svårare än tidigare att få sina rättigheter tillgodosedda, trots att de omfattas av välfärdssystemet. Ombud i organisationen behöver i högre utsträckning finnas med i processen för att deltagare ska komma i kontakt med exempelvis socialtjänst. För mer info från Stockholmsområdet, läs pressmeddelandet från Stockholms Stadsmission i samband med fattigdomsrapporten.

– Stockholms Stadsmission har lång erfarenhet av att stötta människor i utsatthet, och är ett viktigt komplement och länk till det offentliga välfärdssystemet. Vi ser allt fler varningssignaler om lågkonjunkturens effekter för samhällets mest sårbara grupper och vill uppmana det offentliga att kroka arm med oss och det övriga civilsamhället för att möta den här utmaningen. Vi är beredda att möta ökande behov under åren som kommer, men vi kan inte göra det ensamma, säger Åsa Paborn.

Allt fler människor med långvarigt försörjningsstöd kommer också för hjälp och det är även den största gruppen. Detta stöd är avsett att vara tillfälligt för människor i kris. Vad gör samhället när stödet blir långvarigt? Antalet icke-mottagare som besöker Stadsmissionen ökar också. Vi efterlyser forskning om varför det offentliga sam­hället inte når dem.

– Vad gör samhället för att människor inte ska fastna i ekonomisk utsatthet? Hos Stadsmissionen och andra civilsamhällesaktörer finns förstärkt arbetsträning för människor som står långt bort från arbetsmarknaden. För att fler människor ska kunna bli självförsörjande och vi därmed häver den ekonomiska utsattheten i Sverige idag, behöver vi en ökad samverkan mellan civilsamhälle, näringsliv och offentlig sektor, säger Jonas Wihlstrand, Generalsekreterare, Sveriges Stadsmissioner.

Som röstbärare för människor i ekonomisk utsatthet, ger vi våra förslag på åtgärder för att häva fattigdomen och återupprätta tilliten till samhället.

Läs årets fattigdomsrapport här

Sveriges Stadsmissioners förslag för att häva den ekonomiska utsattheten

1. Tillsätt utredning om den nya växande fattigdomen 
2. Permanenta och utvidga det tillfälligt utökade bostadsbidraget
3. Rikta statsbidrag för frukost samt lunch på lov för barn i ekonomisk utsatthet
4. Utred höjning av riksnormen för försörjningsstöd
5. Utred hur det går att underlätta för arbetande fattigas försörjning
6. Höj grundavdraget så att fler med låga inkomster kan leva på sin lön

Hör människor berätta om hur det är att leva i ekonomisk utsatthet

”Jag är ju ordningsam och har levt så här så länge, men det är nätt och jämnt att det går runt varje månad”

Martin Östergren får aktivitetsstöd på cirka 11 500kr i månaden. Han vill arbeta, men är på grund av hjärtfel väldigt begränsad. Efter att ha arbetstränat nästan ett år, väntar han på åtgärder från Arbetsförmedlingen.

“Det känns förjäkligt”

Eva-Lena Hultman är utbildad lärare men blev sjukpensionär tidigt i livet på grund av en rad kroniska sjukdomar. Hemma hos henne bor hennes son och katten Bosse. Tillsammans lever de på hennes sjukersättning som är 7 800kr i månaden och ett bostadstillägg på 4 000kr. Sonen hade fram till gymnasieexamen studiebidrag.

“Ibland blir det bara potatis, som jag steker i stekpannan eller i ugn. Ibland blir det även pizzasallad till”

Dragana Douhabi har arbetat som städare i 25 år men är nu sjukskriven på grund av förslitningsskador. Hon får cirka 12 000 kr i månaden i sjukersättning och 2 500 kr i bostadsbidrag. Två av hennes tre barn har också barnbidrag som hon använder till att handla mat.

”Sen alla priser gått upp och så funkar det inte längre. Pengarna räcker inte helt enkelt”

Jens Robertson har lämnat livet som missbrukare bakom sig och volontärarbetar nu på Stadsmissionen. Tidigare arbetade han som truckförare. Jens har skulder och lever på försörjningsstöd på 4 200 kr i månaden som ska räcka till mat, kläder och sociala aktiviteter.

”Jag försöker bara hålla näsan över vattenytan”

Johnny Steffen är sjukpensionär med 11 800 kr i månaden som inkluderar ett bostadstillägg på 4 800 kr. Tidigare arbetade han i restaurangbranschen och använder nu sina kunskaper därifrån till att få ned sina matkostnader. Varje vecka lägger han 500-600 kr på mat och jagar låga matpriser tillsammans med sina vänner.