Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Stockholms Stadsmission öppnar second hand-butik i Märsta Centrum

Butikschef Kristina Milkovic förbereder den nya butiken. Foto Anna Z Ek
2021-05-25
Den 25 maj öppnar Stockholms Stadsmissions sin 21:a second hand-butik. Butiken öppnar i Märsta Centrum och drivs som ett socialt företag, vilket innebär att arbetsintegration är en bärande del i verksamheten. Butiken i Märsta kommer att erbjuda arbetsträning för sex personer åt gången.

Syftet är arbetsintegration

Utbudet i butiken består uteslutande av kläder och prylar från Stockholms Stadsmissions gåvoinsamling. Varje år återbrukas ca 5000 ton produkter totalt och intäkterna återinvesteras i verksamheten som drivs som ett socialt företag. Det innebär att de flesta som arbetar i butiken antingen arbetstränar eller gör praktik. Det är ett sätt att ge människor möjlighet att närma sig eller komma tillbaka till arbetslivet. Butiken i Märsta kommer att erbjuda sex platser för arbetsträning till att börja med. Förra året arbetstränade över 580 personer inom Stockholms Stadsmissions sociala företag.

- Vi ser verkligen fram emot att öppna i Märsta och kunna erbjuda ännu fler personer som står långt från arbetsmarknaden platser i arbetsträning. Det känns om möjligt extra viktigt just nu, i och med att coronapandemin har slagit hårt mot arbetsmarknaden. Arbetsintegration är ett av våra viktigaste uppdrag som organisation och vi tror det är avgörande att kunna erbjuda fler vägar till arbete för att kunna förebygga utanförskap, säger Kristina Milkovic, butikschef i Märsta.

Vill underlätta hållbar konsumtion

Stockholms Stadsmission strävar efter att ha second hand-butiker så jämnt fördelade som möjligt i Stockholms län. I Märsta fanns ett tydligt tomrum att fylla och Kristina Milkovic beskriver att intresset för butiken har varit stort redan på förhand.

- Vi tror att det behövs en second hand-butik i Märsta, folk saknar det och många människor har varit nyfikna och undrat vad som ska öppna i lokalen. Vi hoppas att många Märstabor vill besöka oss för att handla både socialt och miljömässigt hållbart, säger butikschefen Kristina.

För mer information, kontakta:

Fanny Siltberg
Pressekreterare Stockholms Stadsmission
fanny.siltberg [at] stadsmissionen.se