Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Urpremiär för existentiell föreställning i unikt samarbete med deltagare från Stockholms Stadsmission

Scenograf Lars Jansson beskriver sin vision för deltagarna under kollationeringen. Fv. Laila Wahl, Mikael Pöysti, Lars Jansson, Rikard Borggård. Foto: Hans Malm
2022-11-09
Under hösten 2021 och våren 2022 har grupper inom Stockholms Stadsmission träffats för att diskutera Martin Hägglunds bok Vårt enda liv - Sekulär tro och andlig frihet under ledning av teaterregissör Reine Lööf. Samtalen ligger till grund för De Profundis Teaters nya pjäs Den stora bokcirkeln – Vårt enda liv, skriven av Stina Oscarson. På scenen möter vi skådespelare och deltagare från samtalsgrupperna i ett dansant drömspel om livet. Urpremiär på Stockholms Stadsmission mötesplats Mariatorget 30 november.

Existens och politik 

Martin Hägglund har nått stor internationell framgång med sin bok ”Vårt enda liv - sekulär tro och andlig frihet” som på ett revolutionerande sätt dissekerar vårt sätt att leva, förutsättningarna för ett kapitalistiskt samhälle och hur den omsorg vi hyser om levande ting förutsätter en sekulär tro. Boken tar upp frågor som; vad är viktigt, och vad ger värde till våra liv? Är den kapitalistiska ordningen, där vår tid har ett pris, det bästa sättet att organisera vårt samhälle och kan man hysa omsorg om andra levande ting om detta liv bara är ett väntrum till evigheten? Hägglunds resonemang har varit utgångspunkten för boksamtal som anordnats inom Stockholms Stadsmissions verksamheter, med rika diskussioner om samhällets utveckling framåt. Samtalen har också fungerat som en plattform för grupper vars röster sällan lyfts fram, att diskutera både existentiella och politiska frågor.

Genom samarbetet med Stockholms Stadsmission har vi kommit i kontakt med människor som velat dela sina berättelser med oss. Det vi gestaltar i pjäsen är deras fria associationer kring Hägglunds resonemang och om sina egna liv. Det är en nära, ärlig och vacker föreställning om människan och samhället - en bokcirkel som utvecklas till ett slags dansant körverk, säger Reine Lööf, regissör.

Regissör Reine Lööf i samtal om manus. Foto: Hans Malm.
Regissör Reine Lööf i samtal om manus. Foto: Hans Malm.

Premiär på Stockholms Stadsmissions nya mötesplats

Föreställningen spelas på Stockholms Stadsmission nyöppnade mötesplats på Mariatorget i Stockholm. Mötesplatsen öppnar officiellt den 8 december och ska fungera som en plats där fler människor i social utsatthet får möjlighet att delta i kulturliv och samhällsdebatt, något som bidrar till att bryta utanförskap.

Vi är oerhört glada över samarbetet med De Profundis Teater. Människorna vi möter kommer sällan till tals i det offentliga rummet, men i den här pjäsen är det våra deltagares tankar, idéer, liv och erfarenheter som utgör grunden för själva handlingen, säger Linda Larsson, chef Mötesplats Mariatorget, Stockholm Stadsmission.

För mer information, kontakta:

Fanny Siltberg
Pressekreterare Stockholms Stadsmission
fanny.siltberg [at] stadsmissionen.se

Om Den stora bokcirkeln – Vårt enda liv

Speldatum:
Urpremiär 30 november kl. 18.00
3 december kl. 15.00
4 december kl. 15.00
5 december kl. 18.00

Plats: Stockholms Stadsmission nya mötesplats vid Mariatorget, Mariatorget 10, Stockholm
Speltid: 1 timme - ingen paus.
Biljettpris: 200 kr
Biljettförsäljning: Via Billetto

Regi: Reine Lööf Manus: Stina Oscarson Medverkande: Professionella skådespelare samt deltagare ur Stockholms Stadsmissions verksamhet Scenografi, kostym, ljusdesign: Lars Jansson Koreograf: Erika O'neill Kompositör: Rikard Borggård Foto: Hans Malm Produktionsassistent: Sarah Stenberg Marknad: Åsa Brittsten Producent: Jenny Lampa
Chefsproducent: Kjell Johansson Förlaga: "Vårt enda liv - sekulär tro och andlig frihet” av Martin Hägglund (Volante, 2020) Översättning: Andreas Vesterlund