Julia är redo för nya utmaningar - tack vare arbetsträning

Efter en tids problem med psykisk ohälsa och arbetslöshet började Julia arbetsträna hos Remake, Stockholms Stadsmission.
-- Jag har fått bättre självförtroende och självkänsla. Här känns det som att mina kompetenser tas tillvara på riktigt, säger Julia.

En kort promenad från pendeltågsstationen i Farsta strand ligger Remake, Stockholms Stadsmissions eget mode- och designmärke. Här produceras varje år hundratals unika, unisex-plagg av insamlad textil.

Anpassade arbetsuppgifter

I en av arbetshörnorna sitter Julia och jobbar med att ge väskor och skor i läder nytt liv.

-- Jag visste tidigt att jag ville till Remake eftersom jag älskar att sy, vara kreativ och skapa på olika sätt. Jag är jätteglad över att få arbetsträna just på Stockholms Stadsmission. Det är en bra organisation som har tydliga grundvärderingar, säger hon.

Julia började sin arbetsträning med nio timmar per vecka. Då handlade det mycket om att komma upp på morgonen och att hitta rutiner igen. Idag arbetar hon 50 procent av en heltid, vilket var målet från början.

-- Här blir jag uppmuntrad till att ta pauser och arbetsuppgifterna är anpassade till mina behov. En tydlig utmaning var när jag gick upp i arbetstid och skulle börja packa matlåda till jobbet. Då var jag tvungen att hitta fler rutiner även hemma.

Julia som arbetsträna på remake sitter vid symaskin.

Julia, som tidigare har arbetat med personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, skulle vilja arbeta som hantverkspedagog i framtiden.
-- Det är inte exakt det jag jobbat med förut men jag skulle fortfarande vilja jobba med människor på något sätt, säger Julia.

Hoppas på utbildningstjänst

Stora gröna växter och generöst med ljusinsläpp välkomnar den som kliver in i Remakes entré. Längst fram i korridoren ligger den stora ateljén med symaskiner utställda på numrerade bord, så att alla deltagare vet var de ska sitta för dagen. 
Bord och hyllor fylls av lådor med sytråd, saxar, nålar och på ett par bord ligger tyger i travar. På klädställningar hänger de plagg som för tillfället håller på att produceras.

-- Jag börjar dagen med att plocka ett plagg från klädställningen, antingen något jag har påbörjat själv eller något som någon annan har börjat sy. På Remake har jag fått lära mig att vara noggrann, vilket jag alltid har haft svårt med.

När vi träffar Julia har hon arbetstränat på Remake i 1,5 år och om några veckor är det dags för henne att säga hej då. Nu hoppas hon på att få en utbildningstjänst, en fast tidsbestämd anställning, i någon av Stockholms Stadsmissions second hand-butiker.

-- Ett drömscenario är att coronapandemin lugnar ner sig och att det kommer ut en ledig utbildningstjänst snart. Jag kommer att sakna Remake väldigt mycket men samtidigt känner jag mig klar - fast på ett bra, fint sätt, säger Julia.

Tipsar andra om Remake

Mia Ek-Pettersson är yrkescoach och handledare på Remake och tycker att det är en bra första plats att arbetsträna på.

-- Eftersom det inte är en öppen verksamhet, som i till exempel second hand-butikerna, så är det lite lugnare här. Vi jobbar med att alla deltagare ska kunna delta i produktionens olika steg utifrån sina egna förutsättningar, säger hon.

Julia håller med och tipsar den som letar arbetsträning att söka sig till Remake och Stockholms Stadsmission.

-- Det är fin, snäll stämning här och man får jobba i sin egen takt. Och har man inte sytt innan så ska man inte vara rädd, det kommer gå jättebra ändå, säger Julia.

Text och bild: Emma Österberg