Bildspecial - Marie Fredrikssons privata garderob auktioneras ut

Här kan du läsa mer om ett urval av de plagg som auktioneras ut till förmån för Stockholms Stadsmission.

Jasper Conran  - Långklänning med pärlbrodyr

Jasper Conran - svart långklänning med pärlbrodyr. Foto: TT / Stockholms Stadsmission

Svart Långklänning i silke med pärlbrodyr, 1990-tal

En elegant, men tuff klänning som Marie Fredriksson bar då Per Gessle fyllde 40 år och firade med fest på Hotel Tylösand utanför Halmstad 1999. Utropspris: 1 kr

Fadi el Khoury - Balklänning

Fadi el Khoury - Balklänning. Foto: TT / Stockholms Stadsmission

Balklänning, 2010-tal

Extravagant crèmefärgad klänning med pärlbrodyr, guldfärgade rosor och volymös kjol med släp av tyll. Klänningen är specialtillverkad för Marie Fredriksson till bröllopet mellan prinsessan Madeleine och Christopher O’Neill. Det ägde rum den 8 juni 2013 i Slottskyrkan och under vigseln sjöng Marie sin ballad ”Ännu doftar kärlek”.

Libanonfödde Fadi el Khoury är en svensk modeskapare som arbetat för bland annat Lanvin och Christian Dior innan han startade upp verksamhet under eget namn i Sverige 2011. Hans kreationer var under flera år mycket populära hos kändisar och kungligheter, och till prinsessan Madeleines bröllop formgav han även Kronprinsessan Victorias klänning. Utropspris: 1 kr

Azzedine Alaïa - Bodycon-klänning

Azzedine Alaïa - bodycon-klänning. Foto: TT / Stockholms Stadsmission

Bodycon-klänning, 1990-tal

En figurnära klänning som Marie Fredriksson bar under utdelningen av Polarpriset 1992. Klänningen kan sammanfattas med devisen ”vill man vara fin, får man lida pin”, då den på grund av sin tighta passform krävde ett och annat myrsteg på röda mattan. Utropspris: 1 kr

Tomasz Starzewski - Aftonklänning

Tomasz Starzewski - Aftonklänning

Champagnefärgad långklänning täckt av pärlbroderier och glittrande stenar - helt enkelt en skapelse som anstår sig en stjärna av Marie Fredrikssons kaliber. Klänningen är signerad den brittiske designern Tomasz Starzewski som under 1990-talet var många celebriteters favorit. Bland kunderna återfanns bland andra prinsessan Diana och premiärminister Margaret Thatcher. 

 

Marie Fredriksson bar denna klänning under firandet av sin 40-årsdag 1998, och klänningen inhandlades i London samma vår tillsammans med väninnan Efva Attling. Smyckesdesignern och dåvarande artisten Efva Attling blev en av Maries första vänner i Stockholm efter att hon bosatt sig där på 1980-talet. Hon agerade även stylist åt henne under denna period. Efva minns:

– Jag hjälpte henne i början av karriären med kläder, smink och hår. Vi använde raklödder när inte hårmousse fanns till hands!

Utropspris: 1 kr

Giorgio Armani - Kappa i kashmirull

Armani - Kappa i cashmere. Foto: Stockholms Stadsmission

Dubbelknäppt kappa i mjukaste kashmir. Den är vadlång med en lätt markerad midja, och har en känsla av 40-tal i snittet. Just denna kappa berättar Marie Fredriksson om i sin självbiografi ”Kärleken till livet” (2015), skriven tillsammans med Helena von Zweigbergk. Där berättar hon om hur att aldrig kunna köpa saker under uppväxten har präglat henne, och att så småningom kunna köpa exakt vad hon ville ha gav henne en härlig revanschistisk känsla: ”Min fantasivärld blev verklig, jag fick råd på riktigt.” Om kappan från Armani berättar hon:

”Det har varit så osannolikt. Jag minns till exempel när Micke och jag var i Milano, i en Armaniaffär. Jag provade två kappor, den ena kostade 25 000 kronor och den andra 27 000. Det var svårt att bestämma sig för vilken jag ville ha. Jag frågade expediten som tyckte att jag skulle ta den dyrare av dem. – Äsch, jag köper båda, tyckte jag. Du skulle se minerna på folk i affären!”

Båda kapporna från den här berättelsen ingår i auktionerna. Kapporna säljs separat. Utropspris: 1 kr