Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Över 500 000 kronor samlades in till personer i utsatthet genom Marie Fredriksson-auktion

Marie Fredriksson. Foto: TT /Stockholms Stadsmission / privat
2022-12-01
Genom ett initiativ från artisten Marie Fredrikssons familj har ett 50-tal av hennes privata plagg auktionerats ut till förmån för Stockholms Stadsmissions verksamheter. Auktionerna som avslutades den 27 november inbringade totalt 523 386 kronor till Stockholms Stadsmissions arbete för att bekämpa utanförskap i samhället.

Marie Fredriksson (1958–2019) var en av Sveriges mest folkkära och internationellt kända artister. Hon var också en erkänd stilikon, som med sitt korta, blonda hår och säregna tajta rockstil, inspirerade hela generationer. Genom ett initiativ från artistens familj auktionerade Stockholms Stadsmission ut unika plagg ur hennes privata modesamling via Tradera under november. På söndagen den 27 november avslutades de totalt 51 auktionerna som totalt samlade in 523 386 kronor. Totalt lades över 4500 bud och det internationella intresset var stort. Lyckliga ägare till Marie Fredrikssons modeskatt finns nu förutom i Sverige, i bland annat Brasilien, Tjeckien och USA.

– Vi är oerhört glada över att auktionerna har väckt ett så stort engagemang och vill tacka alla som deltagit i budgivningen. Varje bud har bidragit till att vi kan göra mer för fler i våra verksamheter. Pengarna som samlats in kommer göra stor nytta under de tuffa tider vi nu står inför, med stigande priser som slår hårt mot människor i utsatthet. Jag vill också rikta ett varmt tack till både Tradera och varuhuset NK som samarbetat med oss i det här projektet, och framför allt till Marie Fredrikssons familj som gav oss förtroendet att genomföra detta tack vare sitt generösa initiativ, säger Stockholms Stadsmissions direktor Åsa Paborn.

Skräddarsydd klänning såldes för 52 100 kronor

Den dyraste auktionen blev den skräddarsydda klänningen signerad Fadi el Khoury som Marie Fredriksson bar under sitt uppträdande på Prinsessan Madeleines bröllop 2013, som såldes för 52 100 kronor. Alla intäkter från auktionerna går oavkortat till Stockholms Stadsmissions arbete för att bekämpa utanförskap genom utbildning, arbetsintegration och socialt arbete i Stockholms län. Stockholms Stadsmissions sociala verksamheter vänder sig till barn, unga och vuxna som lever i olika former av utsatthet.

Initiativet till auktionerna togs av Marie Fredrikssons familj som motiverar samarbetet med Stockholms Stadsmission i ett uttalande:

”Under hela sitt liv hade Marie en stark empati för människor som har det svårt. I sin biografi Kärleken till livet berättar hon om sin egen uppväxt under mycket knapra förhållanden. Det är därför vi i familjen beslutat att låta en del av Maries ägodelar bli till nytta för andra genom detta samarbete med Stockholms Stadsmission. Vi är övertygade om att detta är i linje med vad Marie skulle vilja och vi hoppas detta kan generera ett tillskott till Stockholms Stadsmissions viktiga arbete för att hjälpa människor i utsatthet.” – Mikael Bolyos med familj.

För mer information, kontakta: 

Fanny Siltberg
Pressekreterare Stockholms Stadsmission
fanny.siltberg [at] stadsmissionen.se