Storsatsning på nya St Paul – en dynamisk mötesplats i Stockholms Stadsmissions regi som välkomnar alla

Vision för St Paul framtagen av arkitektbyrån Spridd
2021-03-02
St Paul vid Mariatorget har länge inneburit en trygg plats för Stockholms Stadsmissions deltagare med möjlighet till stöd i form av mat, värme, rådgivning och gemenskap. Redan 2015 fanns visionen om att skapa en mötesplats med stort hjärterum främst för Stockholms Stadsmissions deltagare, men i ett större perspektiv öppna upp för alla som vill fördjupa sitt samhällsengagemang. I mars påbörjas förverkligandet av visionen, och invigningen av nya St Paul planeras till hösten 2022.

Stockholms Stadsmission arbetar för att främja delaktighet och förebygga utanförskap med fokus på det personliga mötet. I tider av en ökad social polarisering är behovet av naturliga mötesplatser för människor i olika livssituationer större än någonsin.

Den 2 mars går startskottet för ombyggnationen av St Paul, som vid invigningen hösten 2022 kommer ge Stockholms Stadsmission möjlighet att hjälpa fler deltagare och även välkomna stockholmare som söker kunskapsutbyte och ett fördjupat samhällsengagemang.

- Vi arbetar för att skapa tillit mellan människor och här fyller nya St Paul en mycket viktig funktion. Verksamheten riktar sig fortsatt främst till deltagare som saknar välfärd och vill förändra sina liv. Men det känns ytterst värdefullt att kunna möjliggöra samtal mellan människor med ett stort samhällsengagemang då vi vet att möjligheten att delta i samhällsfrågor bidrar till att bryta känslan av utanförskap, säger Åsa Paborn direktor Stockholms Stadsmission.

60 % fler besökare till nya St Paul

Genom förändringen av St Paul beräknas antalet besökare öka med 60 procent. Utöver kärnverksamheten ska nya St Paul också vara en plats för kultur och kunskapsspridning i samarbete med olika arrangörer. Mötesplatsen kommer även att vara en utbildningsplats inom sociala projekt och debatt om samhälls- och demokratifrågor.

Första spadtaget 2 mars 2021

St Paul vid Mariatorget på Södermalm var i stort behov av upprustning när Stockholms Stadsmission köpte byggnaden 2015. Bygglovet beviljades fyra år senare när Stadsmuseet och stadsantikvarien såg att renoveringen skulle bevara Stockholms kulturarv och bidra till en öppnare stadsbild av området runt Mariatorget. Det första spadtaget är planerat till den 2 mars 2021. Bygget förväntas pågå under femton månader.

Finansieringen sker genom en kombination av ett antal större donatorer, Stockholms Stadsmissions egna medel och ett väl genomtänkt och förmånligt banklån. Den befintliga verksamheten på St Paul flyttas tillfälligt till Maria Magdalenas lokaler på Ragvaldsgatan 10.

För mer information, vänligen kontakta:

Fanny Siltberg
Pressekreterare Stockholms Stadsmission
fanny.siltberg [at] stadsmissionen.se