Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Fick eget boende efter 10 år i hemlöshet

Sussie och Peter handlar prylar till sitt nya hem de fått genom Stockholms Stadsmissions Bostad Först. De handlar tillsammans med coachen Linn. De står i en second hand-butik
Efter 10 år i hemlöshet har Sussie och Peter fått en egen lägenhet genom Stockholms Stadsmissions Bostad först. Idag ska de köpa prylar till sin lägenhet med stöd av coachen Linn.

Linn träffar Peter och Sussie vid en busshållplats. De går sakta tillsammans mot Stockholms Stadsmissions second hand-butik i Kungens Kurva.

-- Vi har inte haft ett eget boende på tio år. Vi har alltid sett till att ha tak över huvudet, men vi har flyttat runt på olika ställen. Vi är så lyckliga nu som fått den här möjligheten, säger Peter.

De har haft den nya lägenheten söder om söder i en månad nu. Men det saknas flera saker i lägenheten som de ska försöka hitta idag. Peter har skrivit en lång lista med prylar som de tillsammans med Linn ska leta efter. De går först fram till textilier för att hitta gardiner och dukar.

-- Den här var fin, den tycker jag vi tar, säger Sussie och håller upp en gardinkappa. Linn och Peter håller med och den åker ner i korgen Sussie har.

Drack för att kunna sova

Från att Sussie och Peter kontaktade socialtjänstens vuxenenhet tog det ett år tills de fick nycklarna till lägenheten. Men nu har det äntligen ett eget hem.

-- Innan bodde vi på ett boende tillsammans med många andra. Då drack man för att kunna sova. Så är det inte längre. Det är så skönt att kunna stänga sin egen dörr om sig och kunna sova utan att någon kommer och stör en. Det är så viktigt. Vi är så glada till möjligheten att få eget boende, säger Sussie och Peter och ler.

Bostad först stärker egenmakten

Linn Sommar arbetar som coach på Bostad först. Som coach jobbar hon utifrån Bostad först-metoden, som bland annat fokuserar på skademinskning och återhämtning. Coacherna fokuserar på deltagarens egna behov och mål, som formuleras i en gemensamt utarbetad individuell plan.

-- Vi utgår alltid från att stärka deltagarens egenmakt, att öka deras känsla av kontroll över sina liv och val. Vi jobbar motiverande och stöttande. Ibland betyder det att jag följer med som stöd på olika möten eller hjälper till att gå igenom viktiga papper, säger Linn.

Huvudmålet är att deltagaren ska bo bra och bo kvar. Mycket handlar om att deltagaren ska ta hand om lägenheten, betala räkningar i tid och vara en god hyresgäst för att sedan ha möjlighet att ta över förstahandskontraktet.

Förändring kan ta lång tid

Linn tycker det är väldigt givande att jobba som coach.

-- Jag tycker det är roligt att jobba relationsskapande. Det är roligt att få lämna över nyckeln till en egen lägenhet till en deltagare, det är mycket glädje i det. Det är kul att se att livskvaliteten för deltagaren ökar. Man ser att saker sakta men säkert blir bättre. De små stegen blir till stora steg. Även om det tar lång tid, vissa behöver flera år på sig, är det jättekul att få vara med i den här förändringen, säger Linn och ler.

Bostad först är en boendemodell som ger människor i hemlöshet med psykosocial problematik och någon form av stödbehov, en möjlighet till boende i egen lägenhet samtidigt som de får det stöd de behöver för att boendet ska fungera. Utgångspunkten för modellen är att man först får ett tryggt boende sedan får personen det stöd som behövs för att boendet ska fungera.