Stockholms Stadsmissions delningsboende

Delningsboende Vega
Som ett led i att sänka trösklarna på bostadsmarknaden har Stockholms Stadsmission öppnat ett delningsboende genom ett samarbete med Stena Fastigheter. Genom satsningen kan Stockholms Stadsmission erbjuda ett tryggt boende präglat av gemenskap och hållbarhet till personer som befunnit sig långt från ordinarie bostadsmarknad.

Allt färre människor kan på egen hand ta sig in på ordinarie bostadsmarknad, vilket innebär att de inte får den trygghet som ett eget boende innebär. Stockholms Stadsmission arbetar därför med ett flertal innovativa lösningar för att skapa fler socialt hållbara bostäder och skapa en mer dynamisk bostadsmarknad. Stockholms Stadsmission har därför öppnat ett delningsboende tillsammans med Stena Fastigheter genom deras koncept We Share.

Syftet har varit att skapa ett boende präglat av trivsel, gemenskap och hållbarhet för personer som har svårt att på egen hand ordna ett boende. Idag upplever allt från unga, till barnfamiljer och äldre, stora svårigheter med att få en trygg och långsiktig bostad. Det är ofta ett resultat av begränsade ekonomiska resurser, brist på kontakter som kan hjälpa till med bostad och för kort kötid i den vanliga bostadskön. 

Sammanhållning och trivsel

I dag bor tio hyresgäster i den nyproducerade och modernt inredda bostaden. De har egna låsbara rum med eget badrum och delar på övriga gemensamma ytor. Utöver de sociala och miljömässiga fördelarna innebär delningen av gemensamma boendeytor att Stockholms Stadsmission kan erbjuda överkomliga hyresnivåer.

Eget rum i Stockholms Stadsmissions delningsboende. Foto: IKEA

Eget rum i Stockholms Stadsmissions delningsboende. Foto: IKEA

Hyresgästerna varierar när det kommer till bakgrund och ålder men har alla gemensamt att de sökt sig till delningsboendet. Samtliga har erfarenhet av att stå långt ifrån den ordinarie bostadsmarknaden och ser de absoluta fördelarna med att bo i ett delningsboende. Stockholms Stadsmission har matchat hyresgästerna för att skapa god sammanhållning, trivsel och trygghet i hushållet.

Det var skönt att komma hit, det kändes som att komma hem och vi fick ett väldigt fint mottagande. Vi som bor här hälsar på varandra och hjälps åt. Nu känns det som jag kan varva ner och komma tillbaka till livet, säger en av hyresgästerna i delningsboendet.


Delningsboendets alla rum är i dagsläget uthyrda. Är du i behov av en bostad? Hör av dig till vår bobyrå.  

Vill du veta mer om vårt delningsboende? Kontakta:

Fakta om Stockholms Stadsmissions delningsboende

Bostaden ligger i en nybyggd hyresfastighet och är modernt inredd av IKEA. Alla hyresgäster har ett eget låsbart rum (8–16 kvm) med privat badrum. Hyresgästerna delar sedan på 150 kvm gemensamma ytor. Här ingår kök, matplats, vardagsrum, tvättstuga (3 maskiner och 1 torktumlare), hall och balkonger. Hyresgästerna har även eget källarförråd på 3 kvm var.
Hyresgästerna har även tillgång till innergård med växthus, cykelställ, cykelförråd och cykelverkstadshörna (inomhus).

Alexandra Berg
konceptansvarig, delningsboende
alexandra.berg [at] stadsmissionen.se