Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

”Det här är det bästa som finns – en egen säng och en egen nyckel”

Aina dricker kaffe
Aina Korhonen har bott i källare, i tvättstugor och hos vänner som haft problem med alkohol. Efter över 20 år i hemlöshet har hon äntligen fått en dörr att stänga om sig – ett eget hem. 

Kvinnor i hemlöshet är en stor grupp som lever under svåra omständigheter och är särskilt utsatta. Det är en vardag som har varit Aina Korhonens i många år.

– Man blir utnyttjad när man bor på gatan, man får gömma sina grejer, id-kort och pengar. Det värsta är att man inte vet vart man ska sova. Natthärbärge är inte roligt att sova på, säger hon. 

En egen fristad

Stockholms Stadsmissions Bostad först ger ett boende i egen lägenhet med eget ansvar kombinerat med stöd i form av coachning. Genom Bostad först har Aina Korhonen lyckats få en egen lägenhet som hon är mycket nöjd med. Hon har inrett den med bland annat second handfynd och har en plats vid köksbordet där hon ofta sitter och tittar ut genom fönstret. Det svåra är att bryta gamla vanor och vissa relationer med tidigare bekanta. Men Aina Korhonen har bestämt sig. 

Hon har väntat länge på den här chansen och insett att hon är för gammal för att bo på gatan. Därför släpper hon inte in personer som dricker alkohol i sin lägenhet. 

– Det är viktigt att sköta sin lägenhet. Nu ska jag leva framåt, tänka på mig själv och tänka positiva saker. Det här är det bästa som finns – en egen säng och en egen nyckel, säger hon.    

Personen på bilden har inget med texten att göra och Aina Korhonen heter egentligen något annat.