Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Så pratar du med barn om tiggeri

Barn idag möter fattigdom på ett mycket direkt sätt. Vad tänker de? Tiggeri är en svår fråga också för oss vuxna. Men det är viktigt att vi inte lämnar barnen ensamma med sina funderingar. Här finns 6 råd för hur du kan prata med barnen, och svar på vanliga frågor.

1. Se vad som händer genom barnets ögon

Dra dig inte för att börja prata om det ni ser och är med om. Om barnet ser oroligt ut eller tycker att något verkar annorlunda och konstigt – bekräfta att du ser att barnet undrar. För barn kan det kännas fel och underligt att bara gå förbi och låtsas som ingenting.

2. Hjälp barnet att förstå sin verklighet

Det kan verka underligt och skrämmande för ett barn med en människa som sitter utanför affären och tigger med ett foto på sina barn. Då är det viktigt att prata om det man ser och svara på de frågor barnet har. Om vi lämnar barnet ensamt med sina försök att förstå sin omvärld kan barnet skapa sina egna svar och förklaringar - förklaringar som kan väcka oro och rädslor hos barnet och som kanske är värre än verkligheten.

3. Ta dig tid att tänka

Vad tycker du själv om fattigdom, orättvisor och mötena med fattiga människor på våra gator? Sök information och kunskap!

4. Var ärlig!

Barn känner om du säger en sak och gör en annan. Men det betyder inte att du behöver ha alla svar. Det är ok att säga "jag vet inte".

5. Utgå från barnens frågor

Barn har ofta väldigt konkreta frågor - lyssna på dem och hjälp barnet att börja samtalet. 

6. Prata om hur ni väljer att engagera er

Fundera om det finns något som ni i er familj kan och vill göra för att hjälpa till. Det kan vara att ge pengar eller något annat till en enskild person som tigger, eller bidrag till en hjälporganisation som hjälper tiggarna. Det viktigaste är inte om man väljer att ge pengar eller inte, utan hur man bemöter de människor som sitter på gatan. 

Barnens frågor:

Varför är du fattig?

Ciprian
Ciprian svarar

För att jag inte har pengar. För att jag inte har jobb. För att jag inte har möjligheter.

Stockholms Stadsmission svarar

Många av de människor som tigger på gatorna är romer från Rumänien och Bulgarien. De tillhör en av samhällets mest diskriminerade grupper. Inte ens i sitt eget hemland har de grundläggande medborgerliga rättigheter. De lever ofta i djup fattigdom och får inte alltid vård när de blir sjuka. För dessa människor är tiggeri ett försök att försörja sig själva och familjemedlemmar som är kvar i hemlandet.

Finns det en boss som tar pengarna du får?

Magda
Magda svarar

Nej. Jag har valt själv att komma hit. Och jag gör det för mina barn. Jag skulle inte vara rädd för att säga sanningen men det finns ingen som tar mina pengar.

Stockholms Stadsmission svarar

Ofta är det någon i familjen som samlar in pengarna man fått under en dag. Sedan använder hela familjen pengarna tillsammans. Det är mycket ovanligt att en person tvingar någon annan att tigga pengar. Det händer säkert men är ingenting som vi fått höra från dem som vi träffar hos oss. Och om man gör det bryter man mot lagen i Sverige. Vår uppfattning är att de allra flesta som tigger har valt det själva. 

Är du verkligen fattig om du har en mobiltelefon?

Cires
Cires svarar

Min mobil är inte en dyr mobil, den kostade mig 50 kr. Den är viktig för mig för att jag ringer hem till min familj.

Stockholms Stadsmission svarar

De flesta som tigger har sin familj kvar i hemlandet. Telefonen är därför den enda kontakten man har med sina barn och de man älskar. Det gör telefonen till den viktigaste ägodelen, viktigare än mat och kläder. En enkel mobil kostar ungefär 50 kr.

Varför har du fin sidenklänning om du är fattig?

Marcela
Marcela svarar

Jag har köpt mina kläder för länge sen, när jag hade lite pengar. Nu har jag inte pengar att köpa kläder för längre.

Stockholms Stadsmission svarar

Att känna sig fin är något som är viktigt för alla människor oavsett om man är fattig eller rik. I den romska kulturen har de vuxna kvinnorna ofta fina, färgglada kjolar.

Att vara fattig handlar inte bara om att ha lite saker. Det handlar ofta om att vara utan en regelbunden försörjning. Man kanske har pengar till mat för dagen men inte till oväntade utgifter som att gå till doktorn eller tandläkaren. Man kan inte heller få fram tillräckligt med pengar för att investera i ett ordentligt hus eller en bättre framtid för sina barn.

Var är dina barn när du är här?

George
George svarar

Min dotter är i Rumänien nu med hennes mamma. Hon är ett år och två månader. Hennes namn är Andruta Elena.

Stockholms Stadsmission svarar

De som reser till Sverige för att tigga lämnar ofta sina barn i hemlandet med en vuxen släkting. Men ibland följer barnen med till Sverige. Då stannar de där familjen bor när föräldrarna är ute och tigger. Föräldrarna kommer till Sverige för att de hoppas få ett bättre liv för sig själva och sina barn.

Gör det ont att sitta på marken hela dagen?

Irina
Irina svarar

Ja, det gör ont. Det är kallt och jag är här från morgon till kväll. Idag fick jag ihop mindre än 100 kronor. Det är väldigt lite. Men jag har inget annat val. Jag gör det för min familj.

Stockholms Stadsmission svarar

Det gör ont att sitta ner hela dagen och det är inte bra för kroppen. Dessutom är det tråkigt att sitta och inte göra någonting hela dagen.

Var sover du på natten?

Doina
Doina svarar

Vi sover i ett tält i skogen, vi är runt 20 från samma släkt där.

Stockholms Stadsmission svarar

Några personer hyr en bil eller en husvagn att sova i, några tältar, några sover utomhus och några hyr en lägenhet där många personer bor tillsammans. En del kan bo några nätter på ett boende som ordnas av en hjälporganisation.

Varför har du inte ett normalt jobb?

Maria
Maria svarar

För att jag inte kan svenska eller engelska. Och jag tror inte att någon vill anställa mig eftersom jag kommer från Rumänien. Jag har sökt minst 50 jobb tills nu. Jag har jobbat innan i Frankrike som vakt.

Stockholms Stadsmission svarar

De flesta som tigger i Sverige är romer från Rumänien och Bulgarien. De har ofta ingen utbildning och många kan inte läsa eller skriva och inte heller prata svenska eller engelska. Då är det mycket svårt att få ett vanligt jobb i Sverige. Även i hemlandet är det svårt för romerna att få jobb, eftersom de är en diskriminerad grupp i samhället. 

Kan vem som helst bli tiggare?

Stockholms Stadsmission svarar

Vem som helst kan födas i ett fattigt land eller i en fattig familj. Människor som föds i Sverige kan få hjälp från samhället om de inte har egna pengar till bostad och mat. De som tigger på gatorna kommer ofta från ett fattigt land där de inte får några pengar. Därför kommer de hit för att kunna få lite pengar. Sverige har inte alltid varit ett rikt land. För ungefär 100 år sedan var många svenskar så fattiga att de blev tvungna att resa till andra länder, t ex Amerika.

Varför är några så fattiga och andra så rika?

Stockholms Stadsmission svarar

I Sverige är det mindre skillnad mellan rika och fattiga än i de länder personerna som tigger kommer ifrån, till exempel Rumänien och Bulgarien. Där lever en stor grupp människor helt utanför samhället. De är mycket fattiga och bor trångt i små hem där det kan bli kallt på vintern. Ibland har de inte pengar till mat. Barnen går ofta inte i skolan. Därför har de mycket svårt att få ett annat och bättre liv.